Με σύλληψη απειλεί η Μαδρίτη τους δημάρχους της Καταλονίας που θα συμμετέχουν στο δημοψήφισμα

Με σύλληψη απειλεί η Μαδρίτη τους δημάρχους της Καταλονίας που θα συμμετέχουν στο δημοψήφισμα

Ο γενικός εισαγγελέας της Ισπανίας κάλεσε σήμερα τις τοπικές αρχές της Καταλονίας να κλητεύσουν σε απολογία περισσότερους από 700 δημάρχους της περιφέρειας, οι οποίοι έχουν ταχθεί υπέρ της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου για την ανεξαρτησία, το οποίο η Μαδρίτη και το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας έχουν χαρακτηρίσει παράνομο.

Η κίνηση αυτή αυξάνει την ένταση, μία ημέρα μετά την αναστολή από το Συνταγματικό Δικαστήριο και του δεύτερου νόμου που ανοίγει τον δρόμο για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Αποδεικνύει δε ότι η κυβέρνηση του Mariano Rajoy είναι όντως αποφασισμένη να αποτρέψει με κάθε τρόπο τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος -έστω κι αν χρειαστεί να κηρύξει ουσιαστικά την Καταλονία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Μέχρι τώρα, 712 δημοτικοί άρχοντες έχουν δηλώσει ότι θα επιτρέψουν τη χρήση δημόσιων χώρων για τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας της 1ης Οκτωβρίου, ενώ η δήμαρχος της κυριότερης πόλης, της Βαρκελόνης, η δημοφιλής Ada Colau, έχει απλώς δεσμευτεί να διασφαλίσει την ελεύθερη έκφραση των πολιτών. 

Σημειώνεται ότι στην περίπτωση που οι δήμαρχοι οι οποίοι έχουν ταχθεί υπέρ του δημοψηφίσματος δεν ανταποκριθούν στις κλητεύσεις, η αστυνομία θα είναι αναγκασμένοι να τους συλλάβει, όπως ανέφερε το γραφείο του γενικού εισαγγελέα στην επιστολή του προς τις τοπικές αρχές.

Σημειώνεται ότι περίπου το ένα τέταρτο των εκλεγμένων στην ηγεσία των δήμων της Καταλονίας δεν έχουν λάβει ακόμη ξεκάθαρη θέση για το τι θα πράξουν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία από Wikimedia Commons