Με PCR test οι ταξιδιώτες από όλες τις χώρες στην Ελλάδα από την Κυριακή

Με PCR test οι ταξιδιώτες από όλες τις χώρες στην Ελλάδα από την Κυριακή

Με την επίδειξη αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR) 48 ωρών θα επιτρέπεται η είσοδος στη Ελλάδα από τις 6 το πρωί της ερχόμενης Κυριακής, ταξιδιωτών που προέρχονται από όλες της χώρες, εντός και εκτός Ευρώπης, στο πλαίσιο  της προσπάθειας ελέγχου της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση του Υπουργείο Υγείας.

Από το μέτρο εξαιρούνται οι ταξιδιώτες που παρέμειναν στις  χώρες για διάστημα μικρότερο των 48 ωρών.

Υπενθυμίζεται ότι η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας έχει δώσει νέα παράταση έως την Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2021, των notams με τις προϋποθέσεις εισόδου στην ελληνική επικράτεια για πτήσεις εξωτερικού, ενώ παραμένουν και οι περιορισμοί αφίξεων από τις 9 χώρες της Αφρικής (Νότια Αφρική, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια και Μαλάουι). Οι αεροπορικές οδηγίες πτήσεων εξωτερικού έχουν ως στόχο τον περιορισμό της διασποράς της νόσου COVID-19 καθώς και της νέας παραλλαγής «Όμικρον» (μετάλλαξη της Μποτσουάνα).

Ωστόσο, παραμένει η αλλαγή στο χρονικό όριο ισχύος της βεβαίωσης νόσησης που θα ισχύει από τώρα και στο εξής για τις αεροπορικές μετακινήσεις εξωτερικού που ανακοίνωσε Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. 

Συγκεκριμένα, οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα θα πρέπει πλέον να φέρουν πιστοποιητικό/βεβαίωση νόσησης που εκδίδεται τριάντα (30) ημέρες μετά τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως ενενήντα (90) ημέρες μετά από αυτόν.

Οι προηγούμενες αεροπορικές οδηγίες προέβλεπαν ότι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα πρέπει να φέρουν βεβαίωση νόσησης ισχύος έως εκατόν ογδόντα (180) ημερών από την αναγραφόμενη σε αυτό ημερομηνία νόσησης που έχει εκδοθεί με την παρέλευση τριάντα (30) ημερών από τον πρώτο θετικό έλεγχο από δημόσια αρχή σύμφωνα με την οικεία νομοθεσία.

Ειδικά για τα πιστοποιητικά νόσησης που εκδόθηκαν από τις 15/7/2021 έως και τις 31/10/2021 η αεροπορική οδηγία προβλέπει ότι παραμένουν σε ισχύ.