Με... λογιστικά κριτήρια η εξαίρεση του εμβολίου κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου Β!

Με... λογιστικά κριτήρια η εξαίρεση του εμβολίου κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου Β!

Του Βασίλη Βενιζέλου

Αποκλειστικά και μόνον... λογιστικά είναι φαίνεται τα κριτήρια τα οποία δεν «επιτρέπουν» ακόμη και σήμερα την άμεση επανεξέταση της εξαίρεσης του πολύ σημαντικού εμβολίου κατά του μηνιγγιτιδόκκοκου τύπου Β από το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών της χώρας μας.

Άμεση επανεξέταση, την οποία  ζητεί μεταξύ άλλων μετ' επιτάσεως ο πρόεδρος της Ελληνικής και της Παγκοσμίας Παιδιατρικής Εταιρείας Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, ο οποίος, μάλιστα, υπενθύμιζει  με ιδιαίτερο νόημα ότι «μπορεί ο επιπολασμός της μηνιγγίτιδας Β να είναι 0,58% στη χώρα μας, αλλά η νόσος εμφανίζει πολύ υψηλή θνησιμότητα και αναπηρίες».

Σύμφωνα με τον Ανδρέα Κωνσταντόπουλο, 80.000 παιδιά έχουν ήδη εμβολιασθεί στην χώρα μας κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου τύπου Β, παρά το γεγονός ότι το εμβόλιο δεν εντάσσεται στο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών και οι γονείς είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν από την τσέπη τους 100 ευρώ για κάθε μία από τις τέσσερις δόσεις του εμβολίου, ενώ ο ίδιος σημεόιωσε ότι "πλέον επικρατεί στην χώρα μας η μηνιγγίτιδα τύπου Β" και έκρουσε για άλλη μία φορά τον κώδωνα του κινδύνου στα μέλη της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών.

Σημειώνεται ότι το πολύ σημαντικό εμβόλιο κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου οροομάδας Β διατίθεται εδώ και δύο χρόνια και έχει εγκριθεί τον Ιανουάριο του 2013 από την Ε.Ε. 

Η εξαίρεσή του ως άνω εμβολίου παραβλέπει, συν τοις άλλοις, την επικινδυνότητα της νόσου της μηνιγγιτιδοκοκκικής μηνιγγίτιδας και της σηψαιμίας, η οποία είναι μία νόσος χωρίς διακρίσεις και μπορεί να προσβάλει κάθε ηλικιακή ομάδα, με τα βρέφη, τα νήπια τους εφήβους και τους νεαρούς ενήλικες να αποτελούν τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς.

Σύμφωνα με τον ίδιο τον Ανδρέα Κωνσταντόπουλο, το 75% των περιπτώσεων μηνιγγιδοκοκκικής μηνιγγίτιδας προκαλείται στη χώρα μας από μηνιγγιτιδόκοκκο τύπου Β, δηλαδή τον τύπο ο οποίος αφορά το ως άνω εμβόλιο, το οποίο εξαιρείται από το εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών της χώρας μας... Ο ίδιος ανέφερε ακόμη ότι, στην Ελλάδα, κάθε χρόνο καταγράφονται από το Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Μηνιγγίτιδας περίπου 60-70 περιστατικά μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου, τα περισσότερα από αυτά σε παιδιά. 

Σύμφωνα, μάλιστα, με τα στοιχεία του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), περίπου ένα στα 10 παιδιά τα οποία προσβάλλονται καταλήγει, παρά τη θεραπεία!. Από αυτούς οι οποίοι επιβιώνουν, ένα στα 5 άτομα εμφανίει σοβαρές μόνιμες αναπηρίες, όπως εγκεφαλική βλάβη, επιληπτικούς σπασμούς, απώλεια ακοής και μαθησιακές δυσκολίες, ενώ είναι δυνατό να υποστεί ακόμη και ακρωτηριασμό των άκρων...