Με εισβολή στην Ταϊβάν απειλεί η Κίνα, αν πλοία των ΗΠΑ επισκεφθούν τη χώρα

Με εισβολή στην Ταϊβάν απειλεί η Κίνα, αν πλοία των ΗΠΑ επισκεφθούν τη χώρα

Η Κίνα κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι παρεμβαίνουν στις εσωτερικές της υποθέσεις στις μετά το διάταγμα του προέδρου Trump που προβλέπει επισκέψεις αμερικανικών πολεμικών πλοίων στην Ταϊβάν.

Μάλιστα, ανώτερος Κινέζος διπλωμάτης απείλησε ότι η Κίνα θα εισβάλει στην Ταϊβάν αν οποιοδήποτε πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Ταϊβάν την οποία το Πεκίνο θεωρεί κινεζική επικράτεια.

Όπως μεταδίδει το Reuters, τη Δευτέρα κινεζικά αεροσκάφη διεξήγαγαν αποστολή «περικύκλωσης» της Ταϊβάν, με κρατικά μέσα ενημέρωσης να δείχνουν εικόνες αεροσκαφών εξοπλισμένων με πυραύλους προσβολής μεγάλου βεληνεκούς, τύπου cruise

Την περασμένη Τρίτη, ο D. Trump υπέγραψε διάταγμα σύμφωνα με το οποίο επιτρέπονται οι αμοιβαίες επισκέψεις ναυτικών μονάδων μεταξύ Ταϊβάν και Ηνωμένων Πολιτειών. Αν τελικά πραγματοποιηθούν θα είναι οι πρώτες επισκέψεις, αφού οι ΗΠΑ έληξαν τις επίσημες διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊβάν το 1979 και ανέπτυξαν δεσμούς με το Πεκίνο.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, η απόφαση Trump παραβιάζει την πολιτική της «Μίας Κίνας» και «συνιστά παρέμβαση στις κινεζικές εσωτερικές υποθέσεις».