Μακριά από τις απαιτήσεις του ΝΑΤΟ οι αμυντικές δαπάνες της Γερμανίας

Μακριά από τις απαιτήσεις του ΝΑΤΟ οι αμυντικές δαπάνες της Γερμανίας

To νέο σχέδιο του προϋπολογισμού της Γερμανίας δείχνει ότι η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης παραμένει μακριά από τις απαιτήσεις του Donald Trump για περισσότερες στρατιωτικές δαπάνες, ακόμα και αν έχει πραγματοποιήσει μια μικρή αύξηση, όπως αναφέρει το marketwatch.

Τo νέo προσχέδιο θα μπορούσε να περιπλέξει την πρώτη επίσημη συνάντηση της γερμανίδας καγκελάριου με τον Trump την ερχόμενη Τρίτη, καθώς η Γερμανία έχει δεσμευτεί ότι θα ικανοποιήσει την πρόταση του ΝΑΤΟ για στρατιωτικές δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ των συμμαχικών χωρών μέχρι το 2024.

Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2018 υπάρχει η πρόβλεψη για αύξηση του συνόλου της αμυντικής δαπάνης κατά 1,4 δισ. ευρώ. Παρότι όμως αυτό μεταφράζεται σε 3,9% αύξηση του ποσοστού της στρατιωτικής δαπάνης, ως προς το ποσοστό του συνόλου του ΑΕΠ, η αμυντική δαπάνη θα παραμείνει σταθερή στο 1,23% του ΑΕΠ. Έτσι η Γερμανία βρίσκεται πολύ μακριά από την σύσταση του ΝΑΤΟ στα μέλη του, να φτάσουν ή να ξεπεράσουν το 2% του ΑΕΠ σε στρατιωτικές δαπάνες μέχρι το 2024.

Για να πετύχει το στόχο του 2%, η Γερμανία θα πρέπει σχεδόν να διπλασιάσει το ποσό των δαπανών από τα 37 δισ. ευρώ στα 65 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών της χώρας. Αντίθετα, στο προσχέδιο προβλέπεται αύξηση μόλις 5,3 δισ. ευρώ συνολικά από το 2017 μέχρι το 2021.

«Θέλουμε να αυξήσουμε τις δαπάνες με σύνεση – πολύ απλά δεν μπορούμε να ξοδέψουμε όλα τα επιπλέον χρήματα με σύνεση από τη μία χρονιά στην άλλη», ανέφερε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών.

Παρότι το Βερολίνο δεσμεύεται ότι θα τηρήσει τον στόχο του 2%, διευκρινίζει ότι ένας στόχος που μετριέται με βάση το ποσοστό του εγχώριου ΑΕΠ, είναι πιο δύσκολο να επιτευχθεί από μία χώρα που βρίσκεται σε τροχιά υγιούς ανάπτυξης.

Πάντως η Merkel ίσως αντιμετωπίσει την κριτική του Trump για το θέμα των αμυντικών δαπανών στη συνάντηση της Τρίτης.

«Ο κυβερνητικός συνασπισμός διαθέτει χρήματα για εξοπλισμούς ενώ την ίδια ώρα υπάρχει έλλειψη χρημάτων για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, για προσιτή εστίαση και για καλά νηπιαγωγεία», ανέφερε ο βουλευτής των πρασίνων Sven-Christian Kindler.