Μαίνονται οι μεγάλες πυρκαγιές σε Κερατέα και Βίλια - Νέες εκκενώσεις οικισμών

Μαίνονται οι μεγάλες πυρκαγιές σε Κερατέα και Βίλια - Νέες εκκενώσεις οικισμών

Με δύο μεγάλα πύρινα μέτωπα δοκιμάζεται η Αττική καθώς πρώτα στην Κερατέα και δύο ώρες μετά στα Βίλια δύο πυρκαγιές κατακαίουν στο πέρασμά τους δασικές εκτάσεις αλλά και σπίτια. Αγωνία για να μην περάσει το πύρινο μέτωπο της Κερατέας στον Εθνικό Δρυμό Σουνίου. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μεγάλη μάχη με τις φλόγες τόσο με επίγειες επιχειρήσεις όσο και με εναέριες ρίψεις. 

Εκκενώνονται και άλλοι οικισμοί στα Βίλια όπου η φωτιά είναι σε πλήρη εξέλιξη και κατακαεί πευκόφυτη περιοχή. Πριν από λίγα λεπτά με μήνυμα από το 112 εκκενώνονται οι οικισμοί Μικρό και Μεγάλο Βαθυχώρι προς Ψάθα, ενώ λίγο νωρίτερα εστάλη και δεύτερο μήνυμα από το 112 για τον οικισμό Άγιο Γεώργιο που είχε ήδη εκκενωθεί λίγο μετά τη 1 προς Ψάθα.

Στην Κερατέα οι κάτοικοι των περιοχών Μαρκάτι, Συντερίνα και Άγιο Κωνσταντίνο έλαβαν μήνυμα εκκένωσης από το 112 με την οδηγία να κινηθούν προς το Λαύριο και Ανάβυσσο αντίστοιχα. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν αγώνα ώστε η φωτιά μην περάσει στον εθνικό δρυμό στο Σούνιο.

Στα Βίλια εκκενώνονται οι οικισμοί  Άγιος Γεώργιος και Παλαιοχώρι, Μικρό και Μεγάλο Βαθυχώρι προς Ψάθα, ενώ οι κάτοικοι της Αγίας Παρασκευής και του Κρύου Πηγαδιού έλαβαν οδηγία να κινηθούν προς Ψάθα, Αλεποχώρι. 

Την ίδια ώρα, σε διακοπές της κυκλοφορίας οχημάτων και στην περιοχή των Βιλίων, λόγω της δασικής πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη, προχώρησε πριν από λόγο η Τροχαία.

Ειδικότερα, η κυκλοφορία διακόπηκε στην Ανώνυμη Οδό, από ταβέρνα «Κρύο Πηγάδι» προς οικισμό 'Άγιο Γεώργιο και στην επαρχιακή οδό Οινόης- Πόρτο Γερμενού από Πόρτο Γερμενό προς Βίλια.

Δήμαρχος Μάνδρας: «Υπάρχουν ενδείξεις για εμπρησμό»


Σε πλήρη κινητοποίηση βρίσκεται ολόκληρος ο μηχανισμός του Δήμου Μάνδρας-Ειδυλλίας, για τη φωτιά που έχει ξεσπάσει στα Βίλια. Οι υδροφόρες και το προσωπικό συντρέχουν τις πυροσβεστικές δυνάμεις, στην προσπάθεια που κάνουν για να τη θέσουν υπό έλεγχο και να την περιορίσουν. Με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Χρήστος Στάθης τονίζει ότι, προς το παρόν, δεν απειλούνται κατοικίες, ωστόσο κάνει λόγο για ενδείξεις εμπρησμού.

«Γίνεται μια τεράστια προσπάθεια για να οριοθετηθεί η φωτιά, υπό πολύ δύσκολες συνθήκες. Δυστυχώς υπάρχουν ενδείξεις ότι πρόκειται για εμπρησμό, αλλά τούτη την ώρα αυτό που προέχει είναι να περιορίσουμε την έκτασή της», δήλωσε ο Χρ. Στάθης και πρόσθεσε: «Προς το παρόν δεν απειλούνται κατοικίες, αλλά κατακαίει το δάσος μας, στο οποίο τριάντα χρόνια τώρα δεν μας επιτρέπουν να φτιάξουμε αντιπυρικές ζώνες».

Για εμπρησμό σε ό,τι αφορά τη φωτιά που ξέσπασε το πρωί στη θέση Μαρκάτι της Κερατέας, έκανε λόγο και ο δήμαρχος Λαυρεωτικής, Δημήτρης Λουκάς, μιλώντας στην ΕΡΤ.