Μαγιοργκίνης: Πιθανές ενισχυτικές δόσεις τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο – Κρίσιμος ο Οκτώβριος

Μαγιοργκίνης: Πιθανές ενισχυτικές δόσεις τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο – Κρίσιμος ο Οκτώβριος

Ο καθηγητής Επιδημιολογίας σε δηλώσεις του δεν απέκλεισε να γίνουν ενισχυτικές δόσεις του εμβολίου τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο, τονίζοντας πως ο πιο κρίσιμος μήνας για τον κορονοϊό είναι ο Οκτώβριος, ενώ για τις μάσκες σε κλειστούς χώρους είπε πως δεν έχει παρθεί ακόμα κάποια απόφαση.

Μιλώντας στο MEGA, αρχικά, για την άρση μέτρων και τις μάσκες, ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι εξετάζονται διάφορες προτάσεις -όπως το να αρθεί η υποχρέωση για κάποιους κλειστούς χώρους από την 1η Ιουνίου- δίχως όμως να έχει ληφθεί απόφαση. «Σε κάποιους χώρους θα παραμείνει» σημείωσε για να προσθέσει ότι κάποιοι επιστήμονες θεωρούν ότι είναι νωρίς για να αρθεί το μέτρο.

Αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας, τόνισε ότι διάγουμε το μεγαλύτερο διάστημα ύφεσης από την αρχή της πανδημίας. Σε αυτή τη φάση, συμπλήρωσε, «υπάρχουν δύο μεταλλάξεις της Όμικρον που είδαμε να αυξάνονται στην Αφρική. Είναι μία κατάσταση που ακόμα δεν την ξέρουμε, δεν την κατανοούμε πλήρως. Τα παγκόσμια στοιχεία όμως είναι πολύ καλά. Έχουν πέσει τα κρούσματα σε ιστορικό χαμηλό, έχουν πέσει οι θάνατοι σε ιστορικό χαμηλό. Βρισκόμαστε σε μια ύφεση σε παγκόσμια κλίμακα. Αν δούμε κάτι να γίνεται στο εξωτερικό θα πρέπει ίσως να αναθεωρήσουμε».

Στη συνέχεια τόνισε ότι «ο πιο δυνατός μήνας για τον κορωνοϊό είναι ο Οκτώβριος. Από τα μέσα Οκτωβρίου η θερμοκρασία πέφτει, ο κόσμος επιστρέφει σε κλειστούς χώρους και ανεβαίνουν τα κρούσματα».

Σε ό,τι έχει να κάνει με το εμβόλιο, ο κ.Μαγιορκίνης σημείωσε ότι είναι «πιθανό να προταθούν ενισχυτικές δόσεις τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο για να προλάβουμε τον Οκτώβριο. Όμως, κι αυτό είναι κάτι που δεν έχει κλειδώσει». Ερωτηθείς αν απομακρυνόμαστε από το σενάριο της χορήγησης ενός νέου εμβολίου για τον κορωνοϊό μια φορά το χρόνο, ο κ. Μαγιορκίνης απάντησε ότι «μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει επικαιροποιημένο εμβόλιο όπως τη γρίπης. Οι ενισχυτικές δόσεις του ιδίου εμβολίου έχουν αποδειχτεί αρκετά αποτελεσματικές. Μπορεί όμως και να βγει ένα τελείως διαφορετικό εμβόλιο».

Τέλος, σημείωσε ότι η άρση μέτρων «δεν σχετίζεται με τον τουρισμό αλλά με τη θερμοκρασία», ευχήθηκε να μη χρειαστούν μέτρα από το φθινόπωρο και υποστήριξε πως το «τι θα γίνει από τον Οκτώβριο και πέρα θα φανεί από τις ΜΕΘ».