field_kentriki_fotografia
Μ. Τσαβούσογλου: Υπάρχει προσέγγιση με Γαλλία, Αίγυπτο - Οι Έλληνες ευθύνονται για την κλιμάκωση

Στις προσπάθειες προσέγγισης της Τουρκίας με Αίγυπτο και Γαλλία αναφέρθηκε σε συνέντευξή του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, διατυπώνοντας εκ νέου την επιθυμία της τουρκικής πλευράς για καθορισμό των πεδίων δικαιοδοσίας των θαλασσίων ζωνών με την Αίγυπτο. Παράλληλα, εξαπέλυσε νέα επίθεση προς την Ελλάδα τονίζοντας πως «όταν ήρθε η ώρα να καθίσουμε στο τραπέζι, οι Έλληνες έφυγαν, ακολουθώντας την οδό της κλιμάκωσης της έντασης».

Μιλώντας στην τουρκική εφημερίδα Σαμπάχ σχετικά με την πρόθεση της γειτονικής χώρας για καθορισμό ΑΟΖ με την Αίγυπτο, ο Μ. Τσαβούσογλου τόνισε πως «με την Αίγυπτο έχουμε επαφές και σε επίπεδο πληροφοριών και σε επίπεδο υπουργείων Εξωτερικών. Έχω συναντηθεί πολλές φορές με τον Σαμέχ Σούκρι. Για παράδειγμα, στις συναντήσεις μας στον ΟΗΕ, είχαμε πολύωρες συνομιλίες για το πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις».

«Σύμφωνα με τις εξελίξεις των σχέσεων, μπορούμε να αρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις για τα πεδία δικαιοδοσίας θαλάσσιων ζωνών. Επειδή είμαστε υπέρ της δίκαιης μοιρασιάς, θέλουμε να μιλήσουμε με όλους» πρόσθεσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

Στη συνέχεια αναφερόμενος στις σχέσεις με τη Γαλλία και τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο κ. Τσαβούσογλου τόνισε πως «ο πρόεδρος μας, έδωσε θετικά μηνύματα για την εξομάλυνση των σχέσεων με τη Γαλλία».

«Στη συνομιλία που είχε με τον Μακρόν έθεσαν τα θέματα συνεργασίας για τη Συρία και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Ο Μακρόν είπε ‘εγώ δεν είμαι εναντίον του Ισλάμ το 17 % του πληθυσμού μας είναι Μουσουλμάνοι. Εγώ δε θα είμαι εναντίον του Ισλάμ. Εδώ, έχουμε μία καλή σχέση με την τουρκική κοινότητα», ανέφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Κατά την διάρκεια της συνέντευξης του Μ. Τσαβούσογλου στην εφημερίδα Σαμπάχ δεν έλειψαν και οι αναφορές προς την Ελλάδα, με τον Τούρκο ΥΠΕΞ να υποστηρίζει πως «με την Ελλάδα μπορούμε να λύσουμε τα διμερή ζητήματα μόνο μέσω διαλόγου. Έχουμε πει ότι είμαστε έτοιμοι να καθίσουμε στο τραπέζι όπως ορίζει το διεθνές δίκαιο».

«Η Ελλάδα ήταν εκείνη που αποχώρησε. Αντί να μιλήσουν μαζί μας προσπάθησαν να μεταφέρουν τα ζητήματα στην ΕΕ. Στο τέλος όταν ήρθαν στο τραπέζι, ακολούθησαν την οδό της κλιμάκωσης της έντασης για να ανατρέψουν το τραπέζι. Η παρενόχληση στο πλοίο μας Τσεσμέ και οι προβοκατόρικες δηλώσεις των Ελλήνων αξιωματούχων είναι τα πρόσφατα παραδείγματα», ανέφερε ο Τούρκος πολιτικός, διευκρινίζοντας πως μέχρι στιγμής δεν έχει οριστεί η ακριβής ημερομηνία για τον επόμενο γύρο των διερευνητικών επαφών.

Τέλος, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στην κατάσταση που επικρατεί στην ανατολική Μεσόγειο, τονζίοντας πως «στην περιοχή μας δεν υπάρχει πιθανότητα επιτυχίας των ενεργειακών σχεδιασμών που προσπαθούν να αποκλείσουν την Τουρκία. Η πρόταση του προέδρου μας να διεξαχθεί Διάσκεψη Ανατολικής Μεσογείου με όλες τις χώρες της περιοχής είναι ένα από τα πρόσφατα παραδείγματα για την ειλικρινή επιθυμία για συνεργασία».

«Για να μετατραπεί η ενέργεια σε ένα μέσο ειρήνης, εξαρτάται αυτή η προσέγγιση να έχει κοινή αποδοχή από όλες τις χώρες της περιοχής και τη χρήση πόρων σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και σύμφωνα με τις αρχές δικαίου και δικαιοσύνης. Διαβιβάσαμε την πρότασή μας στην ΕΕ όπως "πώς πρέπει να γίνει, ποιοι πρέπει να συμμετέχουν", κάνοντας λόγο για δίκαιη μοιρασιά με συμμετοχή και των δύο πλευρών της Κύπρου.

Χ. Ακάρ: Εφικτή μία συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου για την ΑΟΖ

Την πεποίθησή του πως μία συμφωνία Τουρκίας - Αιγύπτου για τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών ευθύνης μεταξύ των δύο κρατών είναι πιθανή το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, εξέφρασε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος παράλληλα υπογράμμισε πως η απόφαση της Αιγύπτου να σεβαστεί την περιοχή θαλάσσιας ευθύνης της Τουρκίας κινείται προς το συμφέρον και των δύο πλευρών.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ, μιλώντας σε υψηλόβαθμους Τούρκους αξιωματούχους των Ενόπλων Δυνάμεων στο πλαίσιο της άσκησης «Γαλάζια Πατρίδα», ο κ. Ακάρ τόνισε πως «η απόφαση που πήρε η Αίγυπτος σεβόμενη τη δική μας περιοχή θαλάσσιας ευθύνης, είναι σύμφωνη και με τη δική μας θέση, αλλά και είναι προς το συμφέρον των δικαιωμάτων του λαού της Αιγύπτου».

Μετά τη διεθνή προκήρυξη της αιγυπτιακής κρατικής εταιρείας πετρελαίων για έρευνες υδρογονανθράκων σε θαλάσσια περιοχή που εφάπτεται με τα όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας που έχει μονομερώς ανακοινώσει στον ΟΗΕ η Άγκυρα,

«Εκτιμούμε πως με την ερχόμενη περίοδο με την Αίγυπτο μπορούμε να υπογράψουμε συμφωνία, μνημόνιο καθορισμού θαλάσσιων ζωνών ευθύνης που να είναι σύμφωνο με τα σύνορα των περιοχών ευθύνης μας τα οποία έχουμε δηλώσει στον ΟΗΕ. To δικό μας υπουργείο Εξωτερικών κάνει τις απαραίτητες εργασίες με τις αρμόδιες υπηρεσίες και ευχόμαστε να έχουμε θετικά αποτελέσματα» πρόσθεσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, στον απόηχο της διεθνούς προκήρυξης της αιγυπτιακής κρατικής εταιρείας πετρελαίων για έρευνες υδρογονανθράκων σε θαλάσσια περιοχή που εφάπτεται με τα όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας που έχει μονομερώς ανακοινώσει στον ΟΗΕ η Άγκυρα.

AP Photo/Darko Bandic