ΓΔ: 899,90 2,35 (0,26 %)

Τζίρος: 83,99 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1991η
Τετάρτη, 14 Απριλίου 2021

ΓΔ: 899,90 2,35 (0,26 %)

Τζίρος: 83,99 εκατ. €   RT

Χ. Ακάρ: Εφικτή μία συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου για την ΑΟΖ

Χ. Ακάρ: Εφικτή μία συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου για την ΑΟΖ

Την πεποίθησή του πως μία συμφωνία Τουρκίας - Αιγύπτου για τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών ευθύνης μεταξύ των δύο κρατών είναι πιθανή το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, εξέφρασε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος παράλληλα υπογράμμισε πως η απόφαση της Αιγύπτου να σεβαστεί την περιοχή θαλάσσιας ευθύνης της Τουρκίας κινείται προς το συμφέρον και των δύο πλευρών.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ, μιλώντας σε υψηλόβαθμους Τούρκους αξιωματούχους των Ενόπλων Δυνάμεων στο πλαίσιο της άσκησης «Γαλάζια Πατρίδα», ο κ. Ακάρ τόνισε πως «η απόφαση που πήρε η Αίγυπτος σεβόμενη τη δική μας περιοχή θαλάσσιας ευθύνης, είναι σύμφωνη και με τη δική μας θέση, αλλά και είναι προς το συμφέρον των δικαιωμάτων του λαού της Αιγύπτου».

Μετά τη διεθνή προκήρυξη της αιγυπτιακής κρατικής εταιρείας πετρελαίων για έρευνες υδρογονανθράκων σε θαλάσσια περιοχή που εφάπτεται με τα όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας που έχει μονομερώς ανακοινώσει στον ΟΗΕ η Άγκυρα,

«Εκτιμούμε πως με την ερχόμενη περίοδο με την Αίγυπτο μπορούμε να υπογράψουμε συμφωνία, μνημόνιο καθορισμού θαλάσσιων ζωνών ευθύνης που να είναι σύμφωνο με τα σύνορα των περιοχών ευθύνης μας τα οποία έχουμε δηλώσει στον ΟΗΕ. To δικό μας υπουργείο Εξωτερικών κάνει τις απαραίτητες εργασίες με τις αρμόδιες υπηρεσίες και ευχόμαστε να έχουμε θετικά αποτελέσματα» πρόσθεσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, στον απόηχο της διεθνούς προκήρυξης της αιγυπτιακής κρατικής εταιρείας πετρελαίων για έρευνες υδρογονανθράκων σε θαλάσσια περιοχή που εφάπτεται με τα όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας που έχει μονομερώς ανακοινώσει στον ΟΗΕ η Άγκυρα.

Αναφορικά με το Κυπριακό, ο Χουλουσί Ακάρ τόνισε πως «στο νησί πρέπει να αποδεχθούν την τουρκική παρουσία, την παρουσία των Τούρκων αδελφών μας. Πρέπει να γνωρίζουν όλοι πως είναι ισότιμοι και κυρίαρχοι. Κι εύχομαι να τερματιστεί η στρατηγική τύφλωση της ΕΕ στο ζήτημα αυτό. Διότι το βλέπουν το ζήτημα μονόπλευρα στα πλαίσια της Ένωσης, και αυτό δεν έχει καμία σχέση με το διεθνές δίκαιο». 

«Όλοι πρέπει να δουν πως η μόνη διέξοδος στην Κύπρο είναι η λύση των δυο κρατών, μιλάμε για δηλαδή δυο κράτη. Να το καταλάβουν αυτό και να συμβεί άμεσα αυτό για να επέλθει η ειρήνη και η σταθερότητα στο νησί» κατέληξε ο Τούρκος υπουργός.

Arif Akdogan/Turkish Defense Ministry via AP