Μ. Τσαβούσογλου: Δε φεύγουμε από την Αφρίν μέχρι να φύγει ο Άσαντ

Μ. Τσαβούσογλου: Δε φεύγουμε από την Αφρίν μέχρι να φύγει ο Άσαντ

Την απομάκρυνση του προέδρου της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ από την εξουσία ζήτησε επιτακτικά ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ως βασική προϋπόθεση για να αποχωρήσει η Τουρκία από τα εδάφη της Αφρίν, κάτι που καταδεικνύει ότι η Άγκυρα ήρθε στη Συρία για να μείνει.

«Η παραχώρηση του ελέγχου της πόλης Αφρίν στο καθεστώς της Συρίας, αποκλείεται διότι η Δαμασκός συνεργάζεται με τους τρομοκράτες του YPG και του PKK», ανέφερε ο Τσαβούσογλου, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο απάντηση στον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, που δήλωσε πως «ο ευκολότερος τρόπος για επάνοδο στην κανονικότητα στην Αφρίν είναι η περιοχή να επανέλθει στον έλεγχο της συριακής κυβέρνησης».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, σημείωσε ακόμα πως «ο Άσαντ σκότωσε 1 εκατομμύριο ανθρώπους και πρέπει να απομακρυνθεί για να υπάρξει πολιτική διευθέτηση στη Συρία» ενώ είπε ακόμα πως «το όραμα του προέδρου της Συρίας θα ηττηθεί και μόνο μια ενωμένη Συρία θα βγει νικήτρια μακροπρόθεσμα από τον πόλεμο».

Ο Τσαβούσογλου υποστήριξε πως στην Ευρώπη οδεύουν σε συνθήκες Β' Παγκοσμίου Πολέμου για τους μουσουλμάνους, που αντιμετωπίζουν την ισλαμοφοβία και το ρατσισμό. «Πρέπει να τους δείξουμε την υποστήριξή μας», πρόσθεσε. Τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας επέκρινε την Τρίτη και ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Θυμίζουμε ότι η Τουρκία ξεκίνησε στην Αφρίν την επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας» στις 20 Ιανουαρίου με στόχο τις φίλιες προς το καθεστώς Άσαντ δυνάμεις του PKK καθώς και την πολιτοφυλακή YPG.

Με πληροφορίες από skai.gr