Λύση στο Κυπριακό μέχρι τον Μάιο βλέπει ο Akinci

Λύση στο Κυπριακό μέχρι τον Μάιο βλέπει ο Akinci

Λύση του Κυπριακού μέχρι τον Μάιο βλέπει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Mustafa Ak?nc?, ο οποίος θέτει ως βασική προϋπόθεση ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν θα είναι μειοψηφία.

Σήμερα οι κύριοι Αναστασιάδης και Ak?nc? είχαν πολύωρη συνάντηση στο πλαίσιο των εντατικών διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι η συνάντηση ήταν παραγωγική, αλλά επεσήμανε «υπάρχει δρόμος να διανύσουμε ακόμα». Είπε πως παρατηρείται πρόοδος, χωρίς όμως, διευκρίνισε, να υπάρχει ολοκληρωμένη συμφωνία.

Ο Mustafa Ak?nc?, σε συνέντευξη στην τουρκική εφημερίδα «Ακσάμ», δήλωσε ότι στην ομοσπονδία, που θα δημιουργηθεί, οι Τουρκοκύπριοι δεν θα πρέπει να είναι μειοψηφία. «Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε μια ομοσπονδία, στην οποία οι Ελληνοκύπριοι θα αποτελούν την πλειοψηφία και εμείς τη μειοψηφία. Σε περίπτωση δε που εμείς προτείνουμε την ίδρυση μιας συνομοσπονδίας με δυο ανεξάρτητα κράτη, οι Ελληνοκύπριοι δεν πρόκειται να αποδεχθούν αυτήν την πρόταση», είπε. Το μοναδικό αποδεκτό σενάριο, δήλωσε, είναι η δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία, την οποία υποστηρίζουν οι εγγυήτριες δυνάμεις, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και η διεθνής κοινότητα. «Σε διαφορετική περίπτωση, απλώς ονειρευόμαστε», ανέφερε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης.

Ο κ. Mustafa Ak?nc? δήλωσε ότι η λύση ανοίγει τον δρόμο της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε., δημιουργεί νέο πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας - Κύπρου - Τουρκίας, καθώς επίσης ανοίγει τον δρόμο για τη μεταφορά του Φυσικού Αερίου δια μέσου της Τουρκίας στην Δύση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ