Λουκέτα-πρόστιμα στους χώρους διασκέδασης με την πρώτη παραβίαση των μέτρων
Το σχέδιο της κυβέρνησης

Λουκέτα-πρόστιμα στους χώρους διασκέδασης με την πρώτη παραβίαση των μέτρων

Αναστολή λειτουργίας των χώρων διασκέδασης από την πρώτη παραβίαση προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης, ενόψει της εφαρμογής από τις 15 Ιουλίου του μέτρου για τους αμιγείς και μεικτούς χώρους.

Σε περίπτωση που ένας χώρος έχει χαρακτηριστείς ως «μεικτός» αλλά είτε δεν τηρηθεί το ποσοστό πληρότητα, είτε εντοπιστεί επιπλέον αριθμός ανεμβολίαστων, τότε η επιχείρηση θα κινδυνεύει να τεθεί σε αναστολή λειτουργίας από την πρώτη παράβαση, χωρίς καμία προηγουμένως ενημέρωση.

Τα πρόστιμα θα είναι τσουχτερά και θα κυμαίνονται από 3.000 έως 5.000 ευρώ. Παράλληλα υπάρχει σκέψη στο κυβερνητικό επιτελείο να δημιουργηθεί μία ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπου όλοι οι πολίτες θα μπορούν να βλέπουν ποιες επιχειρήσεις λειτουργούν με βάση την νομοθεσία και ποιες δεν τηρούν τα μέτρα κατά της πανδημίας. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι θα υπάρξει ένας επιπλέον μοχλός πίεσης προς τους επιχειρηματίες και ένα κίνητρο συμμόρφωσης με τα μέτρα.

Στη φαρέτρα της κυβέρνησης απέναντι στην μετάλλαξη βρίσκεται και η επαναφορά της χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, μέτρο που θα εφαρμοστεί σε περιοχές με υψηλό ιικό φορτίο, κάτι που ήδη συμβαίνει σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες. 

Έτοιμοι προς εφαρμογή είναι και στοχευμένοι περιορισμοί με διαχωριστική γραμμή, αυτή του εμβολιασμού. Εάν για παράδειγμα στο νομό Κορινθίας παρατηρηθεί μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων, τότε δε θα μπει ολόκληρος ο νομός σε lockdown. Θα υπάρξει πρόβλεψη για περιορισμούς στις επιχειρήσεις π.χ. που μέχρι εκείνη την στιγμή θα δέχονται εμβολιασμένους και μη, να επιτρέπουν την είσοδο μόνο σε όλους όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή, τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα θα μπουν ξανά στο τραπέζι της συζήτησης, σε νέα σύσκεψη αυτή τη φορά την ερχόμενη Τετάρτη.

Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει να μην χάσει την πρωτοβουλία των κινήσεων, μετά και τους κινδύνους που συνεπάγεται η σημαντική αύξηση των κρουσμάτων της τελευταίας εβδομάδας. Στην λογική αυτή, η δημόσια αναφορά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όταν κατά τη διάρκεια σύσκεψης το πρωί της Δευτέρας, τόνισε ότι την περασμένη εβδομάδα τα ενεργά κρούσματα αυξήθηκαν κατά 75%, μόνο τυχαία δεν ήταν.

Τα τελευταία 24ωρα έχει τεθεί σε εφαρμογή μια στρατηγική εντατικής “αφύπνισης" των πολιτών, όπου με κλιμακούμενης έντασης κινήσεις,  η κυβέρνηση προχωρά σε  εκκλήσεις προς τους πολίτες για την ενίσχυση του εμβολιαστικού προγράμματος.

Την ίδια ώρα το Μέγαρο Μαξίμου κάνει σαφές ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν περιοριστικά μέτρα γενικευμένου χαρακτήρα. Πρόκειται για μία πολιτική απόφαση, η οποία καταδεικνύει την θέση του πρωθυπουργού ότι οι “λίγοι ανεμβολίαστοι δε θα καθορίσουν την τύχη των πολλών”, όπως έχει κάνει σαφές ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Έτσι, σε πρώτο πλάνο βρίσκονται οι χώροι διασκέδασης που ετοιμάζονται να ανοίξουν στις 15 Ιουλίου και αναμένεται να προσελκύσουν κυρίως άτομα μικρότερης ηλικίας. Οι κυρώσεις σε αυτά τα μαγαζιά θα είναι αυστηρές, γι' αυτό και θα προβλέπεται ακόμα και το λουκέτο από την πρώτη παράβαση.

Διαβάστε ακόμα:

Εμβολιασμοί: Πρωταθλητές Μύκονος, νησιά Ιονίου - Ουραγοί Αν. και Δυτική Αττική