Louis de Guindos: Οικονομική καταστροφή για τους Καταλανούς η ανεξαρτησία

Louis de Guindos: Οικονομική καταστροφή για τους Καταλανούς η ανεξαρτησία

Με τα μελανότερα χρώματα περιέγραψε ο υπουργός Οικονομικών, Βιομηχανίας και Ανταγωνισμού της Ισπανίας τις επιπτώσεις που θα έχει για τους Καταλανούς ενδεχόμενη απόσχισή τους από τη χώρα. Θα είναι «μια βίαιη φτωχοποίηση» της κοινωνίας προειδοποίησε ο Louis de Guindos, κάνοντας λόγο για διπλασιασμό της ανεργίας, μαζική απόσυρση των καταθέσεων από τις τράπεζες, υποτίμηση κατά 25-30% του νέου νομίσματος που θα υιοθετηθεί μετά την (αναγκαστική) έξοδο από την ευρωζώνη, καθώς και επιβολή δασμών στο 75% των παραγόμενων στην Καταλονία προϊόντων. 

«Η ανεξαρτησία της Καταλονίας είναι τόσο παράλογη ώστε ούτε οι επενδυτές, ούτε οι αγορές κεφαλαίου, ούτε οι συνάδελφοί μου στο Ecofin θεωρούν ότι συνιστά ένα σενάριο κατ'' ελάχιστο βιώσιμο ή αποδεκτό και, για τον λόγο αυτό, δεν το συμπεριλαμβάνουν στους υπολογισμούς τους», δήλωσε ο de Guindos, ξεκαθαρίζοντας ότι «γι'' αυτόν ακριβώς τον λόγο, η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να συμβεί».

Ο ίδιος δήλωσε ότι πιστεύει πως κανείς λογικός άνθρωπος δεν πιστεύει στη βιωσιμότητα ενός ανεξάρτητου καταλανικού κράτους και πρόσθεσε ότι κάτι τέτοιο θα προκαλούσε «συνθήκες βίας και αβεβαιότητας». Γι'' αυτό, όπως ισχυρίστηκε, το δημοψήφισμα είναι ένα «Δούρειο Ίππο» με σκοπό να εδραιωθεί η ύπαρξη μιας «εξτρεμιστικής κυβέρνησης» στην Καταλονία -έτσι, όπως είπε, οι πρωτεργάτες του θα το φτάσουν μέχρι τέλους.