Lockdown: Τι ισχύει για τις μάσκες και τους επιβάτες στα οχήματα

Lockdown: Τι ισχύει για τις μάσκες και τους επιβάτες στα οχήματα

Σε ισχύ βρίσκονται από σήμερα τα αυστηρά μέτρα του lockdown για μια εβδομάδα και στο πλαίσιο αυτό, πέραν από τον περιορισμό των μετακινήσεων, επιβλητικότερα μέτρα ισχύουν και για τη χρήση μάσκας, όπως και για το όριο των επιβατών στα οχήματα.

Αναλυτικότερα, η μάσκα είναι υποχρεωτική στα ταξί για οδηγό και πελάτες, ενώ στα επιβατικά ΙΧ η μάσκα δεν είναι υποχρεωτική όταν ο οδηγός είναι μόνος του στο όχημα και όταν οι επιβάτες είναι συγγενείς πρώτου βαθμού (σύζυγοι, γονείς με παιδιά). Αντίθετα, σε άλλες περιπτώσεις ο οδηγός και οι επιβάτες θα πρέπει να φορούν μάσκα.

Υποχρεωτική η χρήση της μάσκας είναι και στα επαγγελματικά οχήματα όταν υπάρχουν συνεπιβάτες. Δεν ισχύει το υποχρεωτικό σε μοτοσικλέτες.

Ω προς τον αριθμό των επιβατών στα ταξί επιτρέπεται μέχρι ένας επιβάτης, πλέον του οδηγού σε ταξί και επιβατηγά ιδιωτικής χρήσης. Η υπέρβαση του ορίου επιβαινόντων επιτρέπεται μόνο εφόσον στο όχημα επιβαίνουν ανήλικα τέκνα, η κατ’ οίκον παραμονή των οποίων υπό την εποπτεία ενηλίκου είναι αδύνατη, ή άτομο που χρήζει βοήθειας από δεύτερο επιβάτη για τη μετακίνησή του.

Ακόμα, επιτρέπονται μέχρι δύο άτομα πλέον του οδηγού σε όσια διαθέτουν διπλή καμπίνα, μεικτής χρήσης και τύπου ΒΑΝ οχήματα. Η υπέρβαση του ορίου επιβαινόντων επιτρέπεται μόνο εφόσον στο όχημα επιβαίνουν ανήλικα τέκνα, η κατ’ οίκον παραμονή των οποίων υπό την εποπτεία ενηλίκου είναι αδύνατη.