Λιγότερα τα μέτωπα της φωτιάς στη Ζάκυνθο – Σε εξέλιξη πυρκαγιές και στην Κεφαλονιά

Λιγότερα τα μέτωπα της φωτιάς στη Ζάκυνθο – Σε εξέλιξη πυρκαγιές και στην Κεφαλονιά

Ελαφρώς καλύτερη είναι από το πρωί η εικόνα στη Ζάκυνθο, μετά από 48 ώρες προσπάθειας. Οι πυροσβέστες έχουν καταφέρει να μειώσουν τον αριθμό των μετώπων σε 12 – από 22 που ήταν συνολικά – όμως τρία από τα ενεργά μέτωπα παραμένουν κάπως ανησυχητικά.

Όλες οι εστίες βρίσκονται σχετικά κοντά σε κατοικημένες περιοχές.

Στο νησί επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, με 134 άνδρες, 37 οχήματα και 30 άτομα πεζοπόρο τμήμα. Ρίψεις νερού από αέρος πραγματοποιούν δύο ελικόπτερα.

Η Πυροσβεστική εξετάζει πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο του εμπρησμού, με δεδομένο ότι από την Παρασκευή εμφανίζονταν αλλεπάλληλες εστίες.

Νωρίτερα, ο δήμαρχος Ζακύνθου, κ. Παύλος Κολοκοτσάς ζήτησε με έγγραφό του από τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, κ. Θεόδωρο Γαλιατσάτο, και τον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίων Νήσων, κ. Νίκο Παπαθεοδώρου, την εφαρμογή του σχεδίου "Ξενοκράτης" και την κήρυξη του νομού Ζακύνθου σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για τους επόμενους έξι μήνες. 

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δήμαρχος τόνισε ότι "φέτος η Ζάκυνθος είναι στόχος εμπρηστών, καθώς μόνο εχθές είχαμε 10 μέτωπα ανοιχτά, στη Βολίμα, το Βασιλικό, το Καλαμάκι, τον Αγαλά, τα Πηγαδάκια, το Γύρι, την Καλλιθέα, το Γαλάρο, τον Άγιο Λέοντα και το Σκουλικάδο".

"Ο Δήμος Ζακύνθου και όλες οι υπηρεσίες είμαστε σε επιφυλακή, ενώ έχουμε καλέσει τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων και τα συμβούλιά τους να είναι και αυτοί σε επιφυλακή", επισήμανε ο δήμαρχος Ζακύνθου.

Μεγάλη μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις και στην Κεφαλονιά, και συγκεκριμένα στις περιοχές Δοριζάτα και Λειβαθώ.

Μεγάλη πυροσβεστική δύναμη βρίσκεται στις περιοχές για την κατάσβεση των δύο μεγάλων εστιών, ενώ σύμμαχος της φωτιάς είναι οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή.

Από την πυρκαγιά στη Λειβαθώ, δεν έχουν ρεύμα τα χωριά Βλαχάτα και τα Μουσάτα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, skai.gr

Διαβάστε ακόμα:

- Νέα φωτιά στη Ζάκυνθο - Εμπρησμό «βλέπει» ο δήμαρχος