Λιβερία: Νέο επιβεβαιωμένο κρούσμα Έμπολα

Λιβερία: Νέο επιβεβαιωμένο κρούσμα Έμπολα

Νέο κρούσμα του ιού Εμπολα επιβεβαιώθηκε στην Λιβερία, η οποία είχε κηρυχθεί απαλλαγμένη από την επιδημία στις 3 Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

"Υπάρχει ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα", ανακοίνωσε ο Ταρίκ Γιασάρεβιτς, προσθέτοντας ότι ο ασθενής είναι ένα 10χρονο αγόρι που ζούσε στο Πέινεσβιλ, ένα ανατολικό προάστιο της πρωτεύουσας Μονρόβια.

Η Λιβερία είχε κηρυχθεί απαλλαγμένη από την επιδημία για πρώτη φορά τον Μάιο, όμως έξι εβδομάδες αργότερα η ασθένεια επανεμφανίστηκε.

Σύμφωνα με τους κανόνες του ΠΟΥ, μια χώρα κηρύσσεται απαλλαγμένη από τον ιό Έμπολα 42 ημέρες, δηλαδή δύο φορές η ανώτατη περίοδος εκκόλαψης της ασθένειας, μετά το τελευταίο γνωστό κρούσμα.

Η επιδημία του ιού Έμπολα στη δυτική Αφρική ήταν η πιο σοβαρή μετά την ταυτοποίηση του ιού στην κεντρική Αφρική το 1976.

Από την επιδημία αυτή συνολικά 11.300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ τα κρούσματα έφτασαν τις 29.000 από τον Δεκέμβριο του 2013. Σχεδόν όλοι οι θάνατοι καταγράφηκαν στη Σιέρα Λεόνε, τη Λιβερία και τη Γουινέα.

Στη Λιβερία καταγράφηκαν συνολικά 10.600 κρούσματα, με 4.808 θανάτους, ενώ η Σιέρα Λεόνε κηρύχθηκε απαλλαγμένη από τον ιό Έμπολα στις αρχές Νοεμβρίου.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ