Le Monde: Η κρίση στη Μεσόγειο μια από τις σοβαρότερες στην ιστορία του ΝΑΤΟ

Le Monde: Η κρίση στη Μεσόγειο μια από τις σοβαρότερες στην ιστορία του ΝΑΤΟ

Η γαλλική εφημερίδα Le Monde, σε σημερινό της άρθρο, επικρίνει την «ψύχραιμη» στάση του ΝΑΤΟ απέναντι στην ελληνοτουρκική αντιπαράθεση, την στιγμή που οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες δεν κρύβουν την ανησυχία τους.

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή που επικαλείται η εφημερίδα, η ένταση μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας είναι «μία από τις σοβαρότερες κρίσεις» στην ιστορία του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, κι όμως, η ηγεσία του ΝΑΤΟ επιμένει να υποστηρίζει επισήμως ότι μπορεί να εξομαλυνθεί.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, αναφέρει η γαλλική εφημερίδα, ποντάρει στο γεγονός ότι κανείς, στο εσωτερικό της Συμμαχίας, δεν επιθυμεί την αποχώρηση ενός δυναμικού και ισχυρού συμμάχου όπως η Τουρκία. Την ίδια στιγμή, με τη λογική ότι η Τουρκία δεν έχει εναλλακτική από το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο, η ηγεσία του ΝΑΤΟ μοιάζει να κλείνει τα μάτια στο γεγονός ότι η ρητορική του Ταγίπ Ερντογάν τον απομακρύνει διαρκώς από την ΕΕ, και εξυπηρετεί το παιχνίδι της Ρωσίας που επιθυμεί την αποσταθεροποίηση του δυτικού στρατοπέδου.

Οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες όμως δεν συμμερίζονται αυτή την «ψυχραιμία» και αυτό που σκέφτονται, σύμφωνα με τη διπλωματική πηγή, είναι ότι «Η κρίση μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας μπορεί πραγματικά να βρεθεί εκτός ελέγχου με το παραμικρό επεισόδιο».