Κυρ. Μητσοτάκης στο Ευρ. Συμβούλιο: Να μην μεταφερθεί η κρίση στα νοικοκυριά

Κυρ. Μητσοτάκης στο Ευρ. Συμβούλιο: Να μην μεταφερθεί η κρίση στα νοικοκυριά

Την αναγκαιότητα οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης «να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους, προκειμένου να μην μεταφερθούν η ενεργειακή κρίση και οι ανατιμήσεις στα νοικοκυριά», επεσήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρέμβασή του στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Παράλληλα αναφέρθηκε στα εναλλακτικά μέτρα για την προμήθεια φυσικού αερίου από την ΕΕ και για την απόκτηση φθηνού ρεύματος από την Αφρική.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη "να μελετηθεί η ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας προκειμένου να εξεταστεί τί παρεμβάσεις μπορούν να γίνουν για να μην είμαστε εκτεθειμένοι σε απότομες μεταβολές τιμών".  

Επιπλέον οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέδειξε παράλληλα την γεωπολιτική διάσταση του ενεργειακού και τον ρόλο που μπορεί να παίξει η Ανατολική Μεσόγειος ως εναλλακτική πηγή στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Ο πρωθυπουργός, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, υπογράμμισε ότι τόσο στην ηλεκτρική ενέργεια όσο και στο φυσικό αέριο, η Αίγυπτος, με την οποία η χώρα μας υπέγραψε συμφωνία ηλεκτρικής διασύνδεσης, μπορεί να γίνει η γέφυρα της Αφρικής με την Ευρώπη, καθώς μπορεί να εξάγει ηλεκτρική πράσινη ενέργεια σε χαμηλές τιμές και να τη μεταφέρει μέσω Ελλάδας στην Ευρώπη, αλλά και υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Νωρίτερα, προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, όπου αναμένεται να τεθούν στο επίκεντρο οι αυξήσεις των τιμών της ενέργειας, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα προτείνει τη δυνατότητα αγοράς φυσικού αερίου από την ΕΕ αλλά και της αύξησης της αποθήκευσής του ώστε να περιοριστούν οι βραχυπρόθεσμες στρεβλώσεις στην αγορά όταν υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη. Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως «θα εξακολουθούμε να παρεμβαίνουμε στην αγορά ενέργειας έτσι ώστε να στηρίζουμε το ελληνικό νοικοκυριό αλλά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για όσο καιρό διαρκεί αυτή η ενεργειακή κρίση».

«Όπως γνωρίζετε η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη πάρει σημαντικά μέτρα έτσι ώστε να περιορίσει στο ελάχιστο τις αυξήσεις και του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και του φυσικού αερίου για τα ελληνικά νοικοκυριά», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως είναι απαραίτητο να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα σε ένα πιο διαφορετικό επίπεδο.

«Οι παρεμβάσεις μπορούν να δρομολογηθούν σε πρώτη φάση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ενδεικτικά αναφέρω την δυνατότητα αγοράς φυσικού αερίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και τη δυνατότητα να μπορούμε να αυξήσουμε την αποθήκευση φυσικού αερίου έτσι ώστε να έχουμε λιγότερες βραχυπρόθεσμες στρεβλώσεις στην αγορά όταν χρειαζόμαστε περισσότερο φυσικό αέριο», σημείωσε.

«Θα έχω την ευκαιρία στα πλαίσια της συζήτησης να ενημερώσω τους ομολόγους μου και για τις πολύ σημαντικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ανατολική Μεσόγειος μπορεί υπό προϋποθέσεις να διαμορφωθεί ως μία εναλλακτική πηγή ενέργειας για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είτε μιλάμε για φυσικό αέριο το οποίο θα μπορεί να μεταφέρεται σε υγροποιημένη μορφή από την Αίγυπτο προς την Ελλάδα και από εκεί προς το ευρωπαϊκό δίκτυο φυσικού αερίου, είτε μιλάμε για ηλεκτρική ενέργεια η οποία θα μπορεί να παράγεται πάλι στη Βόρεια Αφρική σε πολύ συμφέρουσες, σε ιδανικές θα έλεγα, συνθήκες και να μεταφέρεται μέσω ενός καλωδίου πάλι από την Αίγυπτο στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Όπως σχολίασε, «η σημασία της Ανατολικής Μεσογείου έγκειται ακριβώς και ως προς αυτή της τη διάσταση, η οποία συναρτάται άμεσα με την ενεργειακή ασφάλεια της ευρωπαϊκής ένωσης και θα έχουμε την ευκαιρία αυτά να τα συζητήσουμε εκτενώς σήμερα το απόγευμα».

Ενώ επισήμανε πως αύριο θα συζητήσουν εκτενώς για τα ζητήματα της μετανάστευσης. «Θα τοποθετηθώ για το ζήτημα αυτό αύριο το πρωί», ανέφερε.