Κυρ. Μητσοτάκης: Δύναμη πυρός 500 εκατ. ευρώ για να σηκωθεί η Ελλάδα

Κυρ. Μητσοτάκης: Δύναμη πυρός 500 εκατ. ευρώ για να σηκωθεί η Ελλάδα

Παραπάνω από μισό δισ. ευρώ βρίσκεται διαθέσιμο στις νεοφυείς επιχειρήσεις σήμερα, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην εκδήλωση παρουσίασης της πρωτοβουλίας «Elevate Greece» που θα περιλάβει όλες τις νεοφυείς επιχειρήσεις και τους τεχνοβλαστούς των πανεπιστημίων.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η χώρα σταδιακά εντάσσεται στις μεγάλες δυνάμεις της παγκόσμιας τεχνολογίας και πρόσθεσε μάλιστα ότι το οικοσύστημα που θα δημιουργήσει το «Elevate Greece» πρέπει να είναι μεγάλο και ισχυρό. «Όσο πιο μεγάλο τόσο το καλύτερο», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ακόμη ότι η επιχειρηματικότητα θα διδάσκεται στα σχολεία προκειμένου τα μαθητές από μικρή ηλικία να αποκτούν στοιχειώδεις γνώσεις του επιχειρείν. Αναφερόμενος στην επένδυση που ανακοίνωσε η Microsoft στην Ελλάδα, είπε ότι και η μεγάλη αυτή εταιρεία ξεκίνησε σε ένα «γκαράζ» από μουσάτους και με μεγάλα μαλλιά.

Παρουσίασε μάλιστα φωτογραφία από τα πρώτα βήματα της ομάδας που έστησε την Microsoft πίσω στη δεκαετία του ’80, στην οποία αναγράφονταν το ερώτημα: «θα επενδύατε σε αυτήν την ομάδα ανθρώπων;» Απάντησε ο ίδιος ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι όσοι επένδυσαν σε αυτούς τους ανθρώπους, τελικά έγιναν πολύ πλούσιοι.

Οι εταιρείες που θα εισέλθουν στο μητρώο του elevate Greece, ανέφερε από την πλευρά του ο υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης, θα αποκτήσουν νέες χρηματοδοτήσεις σε ένα νέο ταμείο συνεπενδύσεων με επιχειρηματικούς «αγγέλους» που διαχειρίζεται το ευρωπαϊκό ταμείο επενδύσεων (EIB). Ουσιαστικά το ταμείο αυτό θα διευκολύνει χρηματοδοτικά (preseed) πρώιμα επιχειρηματικά σχέδια. Επίσης σχεδιάζονται ταμεία μεταφοράς τεχνολογίας με την Γενικής Γραμματείας Έρευνας & Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) κ.ά. Οι πολιτικές θα εξειδικευθούν μέσα στο επόμενο διάστημα.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, σημείωσε την πρόθεση μετεγκατάστασης της ΓΓΕΤ, με τη συνεργασία του ιδρύματος Ωνάση, σε ένα σύγχρονο κτίριο, αντάξιο της εργασίας που θέλει να υλοποιήσει η κυβέρνηση στο τομέα αυτό. 

Ο οικοδεσπότης της παρουσίασης υφυπουργός Έρευνας & Τεχνολογίας, Χρίστος Δήμας, παρουσίασε την δομή και το περιεχόμενο του elevate Greece. Το πρώτο που θα υλοποιηθεί είναι η δημιουργία του μητρώου νεοφυών επιχειρήσεων με την καταγραφή τους και η παροχή υποστήριξης της ανάπτυξης τους. Το δεύτερο είναι να φέρει τις επιχειρήσεις αυτές σε επαφή μεταξύ τους, αλλά και με άλλα οικοσυστήματα ή/και επενδυτές από το εξωτερικό με στόχο να υποστηρίξει την εξωστρέφειά τους. 

Τέλος, στόχος είναι ενίσχυση της παρακολούθησης της πορείας της νεοφυούς επιχειρηματικότητας στη χώρα μας μέσω αξιόπιστων δεικτών, ενώ τουλάχιστον 22 αναγνωρισμένες επιχειρήσεις της χώρας έχουν ενταχθεί στο οικοσύστημα προκειμένου να προσφέρουν υπηρεσίες συμβουλών κ.λπ..

Δείτε την εκδήλωση με την ομιλία του πρωθυπουργού: