Κύπρος: Τρεις φωτιές σε πλήρη εξέλιξη

Κύπρος: Τρεις φωτιές σε πλήρη εξέλιξη

Τρία πύρινα μέτωπα έχουν ξεσπάσει και βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή την ώρα στην Κύπρο. Για την κατάσβεση των πυρκαγιών επιχειρούν επίγεια και εναέρια μέσα. Εκκενώνονται προληπτικά κάποιες κατοικίες.

 Συγκεκριμένα, φωτιά εκδηλώθηκε μεταξύ των Κοινοτήτων Τόχνης - Καλαβασού σε ξερά χόρτα και άγρια βλάστηση. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της πυροσβεστικής υπηρεσίας της Κύπρου Αντρέα Κεττή, «επιχειρούν για την κατάσβεσή της τρία στελεχωμένα πυροσβεστικά οχήματα από ΕΜΑΚ και Λάρνακα, όπως επίσης και φορητές πυροσβεστικές μονάδες από το Ταμείο Θήρας. Επιπρόσθετα επιχειρεί ένα αεροσκάφος του Τμήματος Δασών και ενεργοποιούνται δύο ελικόπτερα των Βρετανικών Βάσεων για επιπρόσθετη βοήθεια».

Πυρκαγιά ξέσπασε και στην κοινότητα Αναλιώντα της Επαρχίας Λευκωσίας σε ξερά χόρτα και άγρια βλάστηση. Στην περιοχή επιχειρούν για την κατάσβεσή της δύο στελεχωμένα πυροσβεστικά οχήματα από την Επαρχία Λευκωσίας και πέντε από το Τμήμα Δασών. Επιπρόσθετα γίνονται ρίψεις νερού από ένα αεροσκάφος του Τμήματος Δασών.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση, οι επίγειες δυνάμεις ενισχύονται με άλλα δύο στελεχωμένα πυροσβεστικά οχήματα από την Επαρχία Λευκωσίας, ενώ επιχειρούν τέσσερα εναέρια μέσα (τρία αεροσκάφη του Τμήματος Δασών και ένα ελικόπτερο της Αστυνομίας).

Στην περιοχή που εξελίσσεται η πυρκαγιά, σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, υπάρχουν μεμονωμένες κατοικίες και οι δυνάμεις πυρόσβεσης προσπαθούν να τις διαφυλάξουν. Η Πολιτική Άμυνα σε συνεργασία με την Αστυνομία αναλαμβάνουν να εκκενώσουν κάποιες μεμονωμένες κατοικίες στην περιοχή Ακτή Κυβερνήτη, ανέφερε ο κος Κεττής.

Εκκενώθηκαν σπίτια στην Ακτή του Κυβερνήτη

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Κύπρου Ανδρέας Κεττής, δόθηκε εντολή εκκένωσης κατοικιών στην περιοχή Ακτή του Κυβερνήτη στο Πεντάκωμο Λεμεσού.

Σύμφωνα με την αστυνομία Κύπρου, ο δρόμος Λευκωσίας-Λεμεσού, τόσο στην κατεύθυνση προς Λεμεσό, όσο και στην κατεύθυνση προς Λευκωσία, που είχε κλείσει στο ύψος της περιοχής Ακτής του Κυβερνήτη, λόγω της πυρκαγιάς που είχε εκδηλωθεί στην περιοχή γύρω στις 13:00 σήμερα, δόθηκε στην κυκλοφορία. Στην κυκλοφορία δόθηκε και ο παλαιός δρόμος Λευκωσίας-Λεμεσού, που επίσης είχε κλείσει λόγω της πυρκαγιάς και των επιχειρήσεων κατάσβεσής της. Στον δρόμο υπάρχει συμφόρηση της κυκλοφορίας. Καλούνται οι οδηγοί οχημάτων να κινούνται με ασφαλή, χαμηλή ταχύτητα, να διατηρούν απόσταση ασφαλείας από προπορευόμενα οχήματα και να ακολουθούν τις οδηγίες των μελών της Αστυνομίας που βρίσκονται στην περιοχή για ρύθμιση της τροχαίας κίνησης και παροχής βοήθειας προς το κοινό.

Για την πυρκαγιά μεταξύ των κοινοτήτων Τόχνης - Καλαβασού ενεργοποιήθηκε το σχέδιο Ίκαρος 2, με 7 εναέρια μέσα (4 αεροσκάφη του Τμήματος Δασών, 1 ελικόπτερο των Βρετανικών βάσεων, 1 ελικόπτερο της Αστυνομίας και 1 της Εθνικής Φρουράς ως συντονιστής). Τα 2 εκμισθωμένα ελικόπτερα επιχειρούν στο Πεντάκωμο, ανέφερε η ΠΥ Κύπρου.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τη Ναυαγοσωστική Μονάδα Λεμεσού, σε επιφυλακή βρίσκονται οι Ναυαγοσωστικοί Πύργοι ΛΕΜ1 και ΛΕΜ2, σε περίπτωση που χρειαστεί η μεταφορά πολιτών δια θαλάσσης, λόγω πυρκαγιάς στην περιοχή της Ακτής του Κυβερνήτη. Συγκεκριμένα, οι Ναυαγοσώστες μαζί με ένα σκάφος διάσωσης, σε συνεργασία με μέλη των ΟΥΚ οι οποίοι βρίσκονται στο σημείο με δύο σκάφη τους, τη Πολιτική Άμυνα, ΚΣΕΔ και άλλους αρμόδιους φορείς, έχουν κατάρτιση σχέδιο δράσης για μεταφορά 100-120 πολιτών, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο.