Κυλιόμενο ωράριο με πέντε κύματα στην εργασία - τι αλλάζει στο λιανεμπόριο

Κυλιόμενο ωράριο με πέντε κύματα στην εργασία - τι αλλάζει στο λιανεμπόριο

Τα μέτρα που θα ισχύσουν από Δευτέρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας εξειδίκευσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ανακοινώνοντας μεταξύ άλλων την εφαρμογή κυλιόμενου ωραρίου προσέλευσης εργαζομένων σε πέντε κύματα, από τις 7:00 έως στις 9:30 σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αλλά και αλλαγή στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων λιανεμπορίου τα οποία θα είναι ανοιχτά από τις 10:00 έως τις 21:00.

Για την είσοδο των ανηλίκων στους κλειστούς χώρους θα επιτρέπεται με self test, όπου απαιτείται και όχι εργαστηριακός έλεγχος. «Κοινωνία και οικονομία δεν θα ξανακλείσουν»  ξεκαθάρισε. 

«Παίρνουμε όλα τα μέτρα ώστε να μπορέσει το ΕΣΥ να ανταποκριθεί στην πίεση», ανέφερε ο υπουργός Υγείας, στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, δίνοντας στοιχεία για τις νοσηλείες στις ΜΕΘ: «Πάνω από το 85% όσων νοσηλεύονται στις ΜΕΘ ή χάνουν τη ζωή τους είναι ανεμβολίαστοι. Οι κλίνες ΜΕΘ έχουν υπερδιπλασιαστεί και διατίθενται 12.000 άτομα προσωπικό».

Αντίθετα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Υπουργείου, τα χαρακτηριστικά των εμβολιασμένων ανθρώπων που μπαίνουν στις εντατικές μονάδες θεραπείας είναι άνω των 70 ετών με υποκείμενο νόσημα και κοντά στο εξάμηνο μετά την παρέλευση του εμβολιασμού.

Η επίταξη ήταν αναγκαίο μέτρο και τελικά χρειαστήκαμε στις περιοχές όπου πιέζεται το σύστημα 80 γιατρούς είπε ο Θάνος Πλεύρης διαμηνύοντας ότι αν χρειαστεί θα επεκταθεί η επίταξη υπηρεσιών και άλλων ιδιωτών γιατρών.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, οι εμβολιασμοί συνεχίζονται με ικανοποιητικό βαθμό ήδη υπάρχουν 900.000 προγραμματισμένα ραντεβού, εκ των οποίων οι 143.000 αφορούν την πρώτη δόση, και πάνω από 440.000 την τρίτη δόση. Ήδη, το 75% του ενηλίκου πληθυσμού έχει ήδη εμβολιαστεί και το 65% του γενικού πληθυσμού.

«Τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός δεν έχουν τιμωρητικό αλλά προστατευτικό χαρακτήρα προς τους ανεμβολίαστους και έχουν ως κύριο στόχο να κρατήσουν την κοινωνία ανοιχτή», ανέφερε, ενώ όσον αφορά  στα νέα μέτρα υπενθύμισε ότι οι  ανεμβολίαστοι, εκτός από την εστίαση, δεν θα μπορούν να μπαίνουν σε γυμναστήρια, μουσεία, θέατρα, σινεμά κ.ά., ακόμα και με αρνητικό τεστ. Ωστόσο, θα έχουν πρόσβαση στα καταστήματα τροφίμων και στα φαρμακεία, καθώς και στις εκκλησίες με την επίδειξη αρνητικού τεστ. 

Επίσης, επτά μήνες από την έκδοσή του θα παύει να ισχύει το πιστοποιητικό εισόδου σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους άνω των 60 ετών.

Ακόμη, με στόχο να αποφεύγεται ο συνωστισμός επεκτείνεται το κυλιόμενο ωράριο σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Όπως είπε, στους χώρους εργασίας το ωράριο θα είναι από τις 07:00 έως τις 09:30, ώστε να υπάρξει αποσυμφόρηση και στα μέσα μαζικής μεταφοράς. 

«Θα υπάρξει και για το λιανεμπόριο συγκεκριμένο ωράριο», ανέφερε, με τον γενικό γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Σωτήρη Αναγνωστόπουλου να συγκεκριμενοποιεί ότι θα είναι ανοιχτά από τις 10 το πρωί έως στις στις 9 το βράδυ.

Διευκρίνισε ότι για τους χώρους που είναι ανοικτοί για όλους, δηλαδή, φαρμακεία, σούπερ μάρκετ, καταστήματα τροφίμων (κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, φούρνοι και κάβες) διατηρείται ο περιορισμός στο πλήθος των ατόμων που βρίσκεται ταυτόχρονα εντός ενός χώρου με όριο το ένα άτομο ανά 9 τμ.

Σε ερώτηση τι γίνεται στην περίπτωση που είναι ανεμβολίαστοι ο ιδιοκτήτες ή οι εργαζόμενοι εμπορικών ή ψυχαγωγικών επιχειρήσεων ο γενικός γραμματέας υπογράμμισε ότι κι αυτοί ακολουθούν τους κανόνες του εργαστηριακού ελέγχου και υποχρεωτικά κάνουν χρήση μάσκας και οι έλεγχοι γίνονται σε όλους συνεπώς και για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που ελέγχονται.

Ακολούθως ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα επιστροφής ανεμβολίαστων υγειονομικών στο ΕΣΥ» και ότι δεν υπάρχει θέμα «επέκτασης της υποχρεωτικότητας». Μέχρι στιγμής Περισσότεροι από 6.000 υγειονομικοί παραμένουν σε αναστολή από αυτούς 500 είναι γιατροί, 2500 είναι νοσηλευτές και από τους γιατρούς η βασική ειδικότητα είναι αναισθησιολόγοι.

Σε τρία στάδια η εφαρμογή των νέων μέτρων 

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι στοχευμένα, τόνισε ο Υπουργός και πρόσθεσε πως αυτά υλοποιούνται σε τρία στάδια σε:

- Χώρους προσβάσιμους σε όλους (φαρμακεία, προμήθεια τροφίμων) και διατήρηση των υποχρεώσεων για χρήση μάσκας και διατήρηση κοινωνικών αποστάσεων.

- Χώρους μόνο για εμβολιασμένους ή με έλεγχο τους ανεμβολίαστους (λιανεμπόριο, χώροι εργασίας, χώροι λατρείας).

- Χώρους διασκέδασης που θα είναι μόνο για εμβολιασμένους ή με πιστοποιητικό νόσησης ((κλειστούς χώρους εστίασης, θέατρα, σινεμά, μουσεία, εκθέσεις, συνέδρια, γυμναστήρια).

Να σημειωθεί ότι από τις 13 Δεκεμβρίου για να λογίζονται πλήρως εμβολιασμένοι θα πρέπει να κάνουν την τρίτη δόση. Η ενισχυτική δόση θα γίνεται στο 6μηνο ενώ θα έχουν περιθώριο μέχρι τους 7 μήνες, καθώς μετά θα λήγει το πιστοποιητικό εμβολιασμού.