Κούρσα εξοπλισμών μεταξύ Σερβίας και Κροατίας

Κούρσα εξοπλισμών μεταξύ Σερβίας και Κροατίας

Η απόφαση της Κροατίας να προμηθευτεί βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς (300 χιλιόμετρα) από τις ΗΠΑ αναγκάζει τη Σερβία να εισέλθει στην κούρσα των εξοπλισμών.

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Σερβίας, στρατηγός Λιούμπισα Ντίκοβιτς, ανήγγειλε τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων με οπλικά συστήματα που θα μπορούν να πλήξουν και στόχους εκτός του σερβικού εδάφους.

Σε συνέντευξή του στη σερβική δημόσια τηλεόραση (RTS), ο στρατηγός Ντίκοβιτς χαρακτήρισε θεμιτή την πρόθεση της Κροατίας να εξοπλιστεί, τόνισε ωστόσο ότι και η Σερβία θα πράξει το ίδιο.

"Η Σερβία πρέπει να αναπτύξει πυραυλικά συστήματα που θα μπορούν να πλήξουν στόχους σε ξένο έδαφος διότι πιθανή στρατιωτική απειλή για τη χώρα μας μπορεί να προέλθει από γειτονικές χώρες. Η στρατιωτική λογική υπαγορεύει ότι η υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας είναι αποτελεσματική, όταν υπάρχει η δυνατότητα να πληγούν στόχοι στο εξωτερικό, δηλαδή στη χώρα απ'' όπου προέρχεται η απειλή" επισημαίνει ο στρατηγός Ντίκοβιτς.

Αναφέρει επίσης ότι στα εξοπλιστικά προγράμματα της Σερβίας θα δοθεί προτεραιότητα στην αγορά οπλικών συστημάτων από την ντόπια στρατιωτική βιομηχανία και ό,τι δεν παράγεται στη Σερβία θα αγοραστεί στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με τον σερβικό Τύπο, η σερβική κυβέρνηση λαμβάνει σοβαρά υπόψη τον εξοπλισμό των κροατικών ενόπλων δυνάμεων και είναι διατεθειμένη να πράξει το ίδιο.

Η Κροατία έχει προσανατολιστεί στην αγορά πυραυλικών συστημάτων εδάφους εδάφους από τις ΗΠΑ και αντιαεροπορικών πυραύλων τύπου NASAMS από τη Νορβηγία. Επίσης ως χώρα μέλος του ΝΑΤΟ δέχεται μεγάλη βοήθεια σε όπλα υπό τη μορφή δωρεάς από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες της βορειοατλαντικής συμμαχίας.

Από την άλλη πλευρά, η Σερβία στρέφεται προς τη Ρωσία, προσπαθώντας κατ'' αρχήν να εκσυγχρονίσει την πολεμική της αεροπορία και τα πυραυλικά της συστήματα.

Μέσα στο 2016, η Σερβία θα παραλάβει δύο ρωσικά ελικόπτερα Mi-171E και Mi-17V-5, ενώ έχει εκφράσει και ενδιαφέρον για την αγορά αεροσκαφών MIG-35.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ρωσία έχει δηλώσει την πρόθεσή της να προσφέρει δάνειο στη Σερβία για την αγορά ρωσικών αεροσκαφών και αντιαεροπορικών πυραύλων, ενώ κατά την επίσκεψη, τον Νοέμβριο του 2015, του πρωθυπουργού Αλεξάνταρ Βούτσιτς στη Μόσχα συμφωνήθηκε η δημιουργία, στο Βελιγράδι, εργοταξίου για την επισκευή και τον εκσυγχρονισμό των ελικοπτέρων Mi-17 που χρησιμοποιούν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις και άλλες χώρες.

Ο σερβικός Τύπος αναφέρει, μάλιστα, ότι η στρατιωτική συνεργασία Ρωσίας - Σερβίας, που έχει σχέση και με τον εξοπλισμό των σερβικών ενόπλων δυνάμεων, αποκτά νέα δυναμική με την επίσκεψη στο Βελιγράδι του αντιπροέδρου της ρωσικής Κυβέρνησης Ντμίτρι Ρογκοζιν ο οποίος σήμερα θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ