Κορονοϊός: Τι εξετάζεται για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό - Σήμερα οι ανακοινώσεις

Κορονοϊός: Τι εξετάζεται για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό - Σήμερα οι ανακοινώσεις

Σήμερα Δευτέρα αναμένονται οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης σχετικά με τις επαγγελματικές ομάδες στις οποίες θα είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός. Παράλληλα, μέχρι τις 15 Ιουλίου αναμένεται η παρουσίαση της ψηφιακής εφαρμογής covid pass, ενώ μέχρι τις 18 Ιουλίου θα είναι διαθέσιμο το freedom pass για τους νέους.

Αναλυτικά, την αυλαία για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς αναμένεται να ανοίξουν στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με πληροφορίες, εργαζόμενοι σε;

  • Μονάδες αυξημένης φροντίδας ηλικιωμένων
  • Μονάδες φροντίδας ΑΜΕΑ
  • Μονάδες φροντίδας ασθενών με χρόνιες παθήσεις και
  • Υγειονομικοί, δηλαδή γιατροί, νοσηλευτές και διοικητικοί σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας.

Σχετική γνωμοδότηση για την πρώτη φάση των υποχρεωτικών εμβολιασμών έχει γίνει από την Επιτροπή Βιοηθικής.

Το διαβατήριο στην «κανονικότητα»

Εντωμεταξύ, «ελευθέρας» σε κάθε χώρο θα έχουν όλοι οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες, καθώς μέχρι τις 15 Ιουλίου αναμένεται να παρουσιαστεί η ψηφιακή εφαρμογή ελέγχου της γνησιότητας των πιστοποιητικών εμβολιασμού (covid pass).

Η εφαρμογή θα αποτελέσει το «διαβατήριο» επιστροφής στην κανονικότητα για τους εμβολιασμένους, ανάβοντας πράσινο φως για την είσοδό τους σε όποια επιχείρηση υγειονομικού ενδιαφέροντος επιθυμούν.


Η επιβράβευση με freedom pass
 

Παράλληλα, με το freedom Pass, δηλαδή την άυλη, ψηφιακή χρεωστική κάρτα «επιβράβευσης» των νέων που θα εμβολιαστούν, παρέχοντάς τους 150 ευρώ για χρήση σε υπηρεσίες τουρισμού, πολιτισμού και μεταφορών μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021, η κυβέρνηση επιδιώκει να ανακόψει τη διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα.

Σχετική τροπολογία πέρασε από τη Βουλή στα τέλη της περασμένης εβδομάδας και μέχρι τις 18 Ιουλίου το αργότερο η κάρτα θα είναι διαθέσιμη προς χρήση,