Κορονοϊός: Τα νησιά που βρίσκονται στο «κόκκινο» - Τα περιοριστικά μέτρα που εξετάζονται

Κορονοϊός: Τα νησιά που βρίσκονται στο «κόκκινο» - Τα περιοριστικά μέτρα που εξετάζονται

Με περιοριστικά μέτρα ανάλογα με αυτά που ίσχυσαν στη Μύκονο και στον Πόρο συνεχίζουν να φλερτάρουν δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί που παρουσιάζουν επικίνδυνη αύξηση ιικού φορτίου. Περιοχές όπως η Πάρος, η Τήνος, οι Σπέτσες, η Αίγινα, η Κως και  το Ρέθυμνο αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο επαναφοράς της χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, κάτι που άλλωστε συμβαίνει ήδη σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Καθώς τα επιδημιολογικά τους δεδομένα επιδεινώνονται και παρότι τελικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί, στο τραπέζι βρίσκονται τέσσερα μέτρα για τις επικίνδυνες περιοχές. 

Πιο συγκεκριμένα:

  • Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα μέχρι και τις 7 το πρωί της επόμενης μέρας.
     
  • Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης.
     
  • Απαγόρευση κάθε είδους κοινωνικής συνάθροισης άνω των εννιά ατόμων.
     
  • Μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι στην εστίαση έως 4 άτομα, είναι μερικά από αυτά. 

Τον τόνο της ανησυχίας δίνει η επίσκεψη κάτω από άκρα μυστικότητα του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στην Ίο, μετά από την οποία μπήκε σε  στενή επιτήρηση. 

Στην ‘Ιο καταγράφονται πολλές εστίες διασποράς μια και πολλοί επισκέπτες κυρίως νεαρής ηλικίας συνωστίζονται σε στενούς δρόμους, δημιουργώντας πρόσφορο έδαφος για την αύξηση των κρουσμάτων. 

Το συγκεκριμένο νησί είναι μία από τις περιοχές της χώρας που προβληματίζουν ιδιαίτερα τους επιστήμονες και την κυβέρνηση. Μπορεί η γενική επιδημιολογική εικόνα να είναι καλή όμως υπάρχουν αρκετά “προβληματικά” σημεία που προκαλούν πονοκεφάλους στους ειδικούς και δημιουργούν ανασφάλεια. 

Παρότι τελικές αποφάσεις για την αυστηροποίηση των μέτρων δεν έχουν ληφθεί, η πιθανότητα καθημερινά μεγαλώνει καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα βαίνουν επιδεινούμενα. 

Κρίσιμη  θα πρέπει να θεωρείται η συνεδρίαση της επιτροπής λοιμοξιωλόγων που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, όπου και θα εκτιμηθεί η όλη κατάσταση. 

Το μεγάλος άγχος πλέον του Μεγάρου Μαξίμου είναι η εβδομάδα του δεκαπενταύγουστου, δηλαδή η εβδομάδα 13-18 Αυγούστου. Είναι το δύσκολο στοίχημα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση το προσεχές διάστημα, αφού την περίοδο αυτή θα γίνει η επιστροφή στις μεγάλες πόλεις από την περιφέρεια με το τέλος των καλοκαιρινών διακοπών. 

Τα πρωτόκολλα είναι ήδη έτοιμα και εφόσον χρειαστεί θα αυστηροποιηθούν περαιτέρω τα μέτρα, με στόχο η αρχή του φθινοπώρου να βρει τη χώρα με μειωμένα κρούσματα, για να μπορέσουν να ανοίξουν με ασφάλεια τα σχολεία.