Κομισιόν: Αυξάνει τον προϋπολογισμό κρατικών ενισχύσεων για στήριξη επιχειρήσεων πληττόμενων από την πανδημία

Κομισιόν: Αυξάνει τον προϋπολογισμό κρατικών ενισχύσεων για στήριξη επιχειρήσεων πληττόμενων από την πανδημία

Εγκρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι τροποποιήσεις του ελληνικού καθεστώτος επιστρεπτέων προκαταβολών για τη στήριξη των εταιρειών που πλήττονται από την πανδημία του κορονοϊού, καθώς διαπίστωσε ότι συνάδουν με το υφιστάμενο καθεστώς στις 7 Απριλίου του 2020. 

Η Κομισιόν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το τροποποιημένο καθεστώς παραμένει αναγκαίο, κατάλληλο και αναλογικό για την άρση σοβαρής διαταραχής της οικονομίας κράτους μέλους. Στο πλαίσιο αυτό, και βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, εγκρίθηκε, μεταξύ άλλων, αύξηση του προϋπολογισμού κατά 1,55 δισ. ευρώ.

Αναλυτικότερα η Ελλάδα κοινοποίησε τις ακόλουθες περαιτέρω τροποποιήσεις του καθεστώτος: i) τη θέσπιση δύο νέων γύρων ενισχύσεων, χάρη στους οποίους οι επιχειρήσεις θα μπορούν να λάβουν ενισχύσεις για την περίοδο Ιανουάριος - Μάρτιος 2021· ii) την αύξηση του προϋπολογισμού κατά 1,55 δισ. ευρώ για αυτούς τους δύο νέους γύρους ενισχύσεων, με την οποία ο συνολικός προϋπολογισμός του καθεστώτος διαμορφώνεται στα 8,75 δισ. ευρώ· iii) την παράταση της περιόδου, σε σχέση με την οποία μπορούν να χορηγηθούν οι ενισχύσεις, ως τις 30 Ιουνίου 2022 (δηλ. ως την ημερομηνία λήξης του προσωρινού πλαισίου)· και iv) μεταβολή των απαιτήσεων αποπληρωμής, δηλαδή παράταση της περιόδου χάριτος, και του αριθμού των δόσεων, καθώς και δυνατότητα έκπτωσης λόγω πρόωρης πληρωμής.