Κιτσάκος προς την Αρχή για το ξέπλυμα: «Δίχτυ προστασίας πάνω από την ELFE»

Κιτσάκος προς την Αρχή για το ξέπλυμα: «Δίχτυ προστασίας πάνω από την ELFE»

Ένα άτυπο δίχτυ προστασίας εμποδίζει επί σειρά ετών τη ΔΕΠΑ να διακόψει το φυσικό αέριο προς τα Ελληνικά Λιπάσματα, αφού ισχύει το κλασσικό «διατήρηση εν λειτουργία και βλέπουμε».

Με τα λόγια αυτά περιέγραφε το Μάιο του 2017, ο τότε διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Θ. Κιτσάκος, απευθυνόμενος προς τον τότε αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος, Γ. Παντελή, το καθεστώς που επικρατεί σχετικά με τη λιπασματοβιομηχανία του ομίλου Λαυρεντιάδη.

Επιστολή που ο κ. Κιτσάκος είχε αποστείλει μαζί με συνοδευτικό υλικό, προς τον επικεφαλής της Αρχής, στο πλαίσιο της έρευνας του τελευταίου για τις εμπορικές σχέσεις της ΔΕΠΑ με τις εταιρείες του ομίλου Λαυρεντιάδη, ELFE, και ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ. Την ίδια μάλιστα ημέρα (2/5/2017) που ο κ. Παντελής είχε αποστείλει το αίτημα παροχής στοιχείων προς τον κ. Κιτσάκο, είχε συνεδριάσει το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου, με επικεφαλής την Β. Θάνου, και είχε αποφασίσει τη τοποθέτηση στη θέση του, της αντιεισαγγελέως Άννας Ζαΐρη.

epistoli1

Σε εκείνη τη πολυσέλιδη επιστολή προς τον κ. Παντελή, ο κ. Κιτσάκος περιέγραφε αναλυτικά τις κυβερνητικές παρεμβάσεις, και τις εντολές που είχε από τους πολιτικούς του προϊσταμένους.

• «Άτυπο δίχτυ προστασίας». Καταρχήν έκανε λόγο για ένα συστηματικό και επί σειρά ετών «άτυπο δίχτυ προστασίας» προς την ELFE, με στόχο να αποφεύγονται κατά το δυνατόν, οι όποιες «ακραίες-μονομερείες ενέργειες από τους πιστωτές». Ισχύει το κλασσικό: «διατήρηση εν λειτουργία και βλέπουμε…», όπως αναφέρει η επιστολή. 

• «Συνεχής ενημέρωση μετόχων και εποπτεύοντος υπουργού»: Επεσήμανε, αυτό που προκύπτει και από τις επιστολές του προς υπουργούς της κυβέρνησης, ότι «καθ' όλη τη διάρκεια εξέλιξης της οφειλής, και ιδίως κατά τη τελευταία 2ετία, υπήρξε συνεχής ενημέρωση των Μετόχων (των ΕΛΠΕ μέσω των εκπροσώπων τους στο Δ.Σ. και του ΤΑΙΠΕΔ μέσω τακτικής απευθείας ενημέρωσης), καθώς και των υπηρεσιών του εποπτεύοντος Υπουργείου…», δηλαδή των επικεφαλής του, κατά το επίμαχο διάστημα, Π. Σκουρλέτη και Γ. Σταθάκη.

epistoli2

• «Χωρίς πολιτική βούληση»: Γίνονταν εκτενή αναφορά στον παρεμβατισμό των πολιτικών ηγεσιών σχετικά με τη διαχείριση των χρεών της ΕLFE. «Στα αρχεία της ΔΕΠΑ υπάρχει πληθώρα εγγράφων που αναδεικνύουν το γεγονός, άπειρες εισηγήσεις για τη λήψη μέτρων- εκ του αποτελέσματος ατελέσφορες- ακόμη και ακραίων μέτρων, όπως η διακοπή παροχής, πλην όμως αποδεικνύεται περίτρανα ότι χωρίς την ανάλογη πολιτική βούληση δεν κατέστη δυνατόν στο παρελθόν, και ούτε θα καταστεί στο μέλλον, η εύρεση και υλοποίηση ''οριστικής και βιώσιμης λύσης''», αναφέρονταν χαρακτηριστικά. 

epistoli3

• «Εξυγίανση εν λειτουργία»: Σε άλλο σημείο επισημαίνονταν ότι κάθε ενέργεια γύρω από την ELFE, γινόταν στη βάση της πολιτικής εντολής «εξυγίανση εν λειτουργία» και «αποφυγή μονομερών ενεργειών», δηλαδή να μη διακοπεί επουδενί η τροφοδοσία της σε αέριο.

Επέρριπτε επίσης ευθύνες ο κ. Κιτσάκος στις προηγούμενες διοικήσεις της ΔΕΠΑ αλλά και κυβερνήσεις που δεν αντιμετώπισαν εγκαίρως τις οφειλές της ELFE, ενώ περιέγραφε προς τον κ. Παντελή για μια ακόμη φορά την απόπειρα συμψηφισμού του χρέους με ακίνητα της πλευράς Λαυρεντιάδη. Το ενδιαφέρον είναι ότι ο άνθρωπος στον οποίο ανέλυε ο κ. Κιτσάκος το αμφιλεγόμενο σχέδιο που προωθούσε με τις ευλογίες της κυβέρνησης, για ανταλλαγή οφειλών με οικόπεδα, ήταν ο διάδοχος του Π. Νικολούδη. Εκείνου δηλαδή που ως επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος, είχε δεσμεύσει τα ίδια ακίνητα, από το 2014.

Τα ακίνητα

«…Παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες, και αντιξοότητες που έχουν προκύψει, προέξαρχοντος λόγω της κατά τον μήνα Ιούλιο 2016, διαπίστωσης ύπαρξης των ''δεσμεύσεων Νικολούδη'', η διοίκηση (σσ: της ΔΕΠΑ) θεώρησε ότι όφειλε να εξαντλήσει όλα τα δυνητικά περιθώρια και δια της επιστολής, με Α.Π. 56812/23-9-2016 (ΣΥΝ.), προς τη διοίκηση της ELFE εξεδήλωσε τη πρόθεσή της να εξετάσει το ενδεχόμενο μεταβίβασης ακινήτων ιδιοκτησίας ELFE, υπό σειράν προϋποθέσεων…», αναφέρεται σε σημείο της επιστολής.

Ενώ δηλαδή ο κ. Κιτσάκος γνώριζε ήδη από τον Ιούλιο του 2016, ότι τα ακίνητα είναι δεσμευμένα, εκείνος, επειδή προφανώς είχε την πολιτική κάλυψη, επέμενε να θέτει το αμφιλεγόμενο σχέδιο συμψηφισμού, ενώπιον του επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα Βρώμικου Χρήματος, προσδοκώντας να το εγκρίνει.

Και για να πεισθεί ο δικαστικός λειτουργός, η επιστολή Κιτσάκου συνοδεύονταν μεταξύ άλλων από 3 εκτιμήσεις των επίμαχων ακινήτων (με καθεστώς ειδικού αγοραστή) από τις εταιρείες Σαμαράς & Συνεργάτες, Attica bank Properties, και Flexice, μαζί με τεχνοοικονομική μελέτη της Asprofos, και τεχνική έκθεση της εξειδικευμένης σε εγκαταστάσεις χημικών προϊόντων εταιρείας Sofregas για τη δυνατότητα μετατροπής της δεξαμενής αμμωνίας στο Καλοχώρι σε δεξαμενή αποθήκευσης υγροποιημένου αερίου LNG.