Κίνα: Ποινές φυλάκισης σε ακτιβιστές του Χονγκ Κονγκ για παράνομη διέλευση συνόρων

Κίνα: Ποινές φυλάκισης σε ακτιβιστές του Χονγκ Κονγκ για παράνομη διέλευση συνόρων

Ένα κινεζικό δικαστήριο καταδίκασε 10 ακτιβιστές του Χονγκ Κονγκ με ποινές φυλάκισης από επτά μήνες έως τρία έτη για παράνομη διέλευση των συνόρων, σε μια υπόθεση που έχει τραβήξει τη διεθνή προσοχή λόγω ανησυχιών για τη μεταχείριση των κατηγορουμένων.

Το δικαστήριο στην πόλη Σενζέν, που συνορεύει με την ημι-αυτόνομη πρώην βρετανική αποικία του Χονγκ Κονγκ, έκρινε οκτώ από τους κατηγορούμενους ένοχους για παράνομη διέλευση και τους καταδίκασε σε επτά μήνες φυλάκιση και πρόστιμο 10.000 γιουάν ($ 1.533).

Η υπόθεση προσελκύει έντονο ενδιαφέρον στο Χονγκ Κονγκ και στο εξωτερικό, καθώς πρόκειται για σπάνια περίπτωση στην οποία οι αρχές του Πεκίνου συνέλαβαν ανθρώπους που προσπαθούσαν να διαφύγουν από το χρηματοοικονομικό κέντρο, σε μια περίοδο κατά την οποία εντείνονται οι ανησυχίες για την αυτονομία της οποίας χαίρει η πόλη.

Στις 23 Αυγούστου, η κινεζική ακτοφυλακή σταμάτησε την ομάδα των προσώπων αυτών, εκ των οποίων το νεότερο είναι 16 ετών, σε απόσταση περίπου 70 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της πρώην βρετανικής αποικίας. Η ακτοφυλακή εκτίμησε ότι είχαν προορισμό την Ταϊβάν, και τους παρέδωσε στην αστυνομία της Σενζέν, μητρόπολης της ηπειρωτικής Κίνας στα σύνορα με το Χονγκ Κονγκ. 

Η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ είχε προηγουμένως αρνηθεί τη γνώση του σχεδίου διαφυγής των ακτιβιστών στην Ταϊβάν με ταχύπλοο και ισχυρίστηκε ότι είχε μάθει για τη σύλληψη μόλις στις 28 Αυγούστου μετά από ειδοποίηση από τις ηπειρωτικές κινεζικές Αρχές.

Ωστόσο, τα στοιχεία, που εμφανίστηκαν δείχνουν ότι οι Αρχές του Χονγκ Κονγκ γνώριζαν το σχέδιο και ενδέχεται να έχουν βοηθήσει τις ηπειρωτικές κινεζικές Αρχές στην επιχείρηση σύλληψης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ακτιβιστές ήταν σε απομόνωση από τη σύλληψή τους και στους δικηγόρους που προσλήφθηκαν από τις οικογένειές τους αρνήθηκε η επίσκεψη.