Κικίλιας: Πάνω από 3,4 εκατ. αεροπορικές αφίξεις τον Ιούνιο - Η κρουαζιέρα, το νέο success story

Κικίλιας: Πάνω από 3,4 εκατ. αεροπορικές αφίξεις τον Ιούνιο - Η κρουαζιέρα, το νέο success story

Για ιδιαίτερα υψηλά έσοδα από τον τουρισμό φέτος έκανε λόγο ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, αναφερόμενος στα στοιχεία των αεροπορικών αφίξεων, οι οποίες τον Ιούνιο ξεπέρασαν τα 3,4 εκατ. Παράλληλα για την Αθήνα είπε ότι έκανε το απόλυτο comeback ενώ χαρακτήρισε την κρουαζιέρα ως το νέο success story του ελληνικού τουρισμού.

Μιλώντας στην ΕΡΤ εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για την αυξημένη τουριστική κίνηση στη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία. «Μετά από πολλά χρόνια είναι ισχυρό το τουριστικό σήμα στη Θεσσαλονίκη ενώ η κρουαζιέρα έχει αύξηση 280% από πέρυσι» υπερθεματίζοντας για τον εσωτερικό τουρισμό στη Βόρεια Ελλάδα, μια θετική εξέλιξη που απαλύνει τις επιπτώσεις από τη μη έλευση Ουκρανών και Ρώσων φέτος.

«Η στρατηγική μας το χειμώνα, μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, την ενεργειακή κρίση, τον πληθωρισμό και όλα τα δεινά που κανονικά θα έπρεπε να έχουν πλήξει το τουριστικό προϊόν ήταν να βρούμε αγορές για να ισοσκελίσουμε αυτές τις απώλειες» δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού.

Όπως αποκάλυψε η Ρουμανία είναι φέτος πρώτη στον οδικό τουρισμό και ακολουθεί η Σερβία ενώ για την Αθήνα είπε χαρακτηριστικά ότι κάνει «το απόλυτο comeback».

«Θα προσπαθήσουμε να επιμηκύνουμε την τουριστική περίοδο και να φέρουμε και πιο υψηλού εισοδήματος ταξιδιώτες» δήλωσε ο κ. Κικίλιας. Μέσα από αυτό το υπερπλεόνασμα, όπως είπε, «μπορούμε να βοηθάμε και να στηρίζουμε και τα άλλα κομμάτια της ελληνικής κοινωνίας».

Σύμφωνα με τον υπουργό το αποτέλεσμα που αποτυπώνεται στις υψηλές κρατήσεις στα ξενοδοχεία και στις αφίξεις τουριστών δεν συνέβη από μόνο του αλλά ήταν το αντίκρυσμα της σκληρής δουλειάς.

Στόχος για σεζόν ως Δεκέμβριο

Στόχος, πρόσθεσε ο κ. Κικίλιας, είναι να επιμηκυνθεί η τουριστική σεζόν ως τον Δεκέμβριο. Για το λόγο αυτό, ανέφερε ότι «ετοιμάζουμε πολλαπλές εκπλήξεις για τους βορειοευρωπαίους», στοχεύοντας όπως είπε σε Γερμανούς, Βέλγους, Νορβηγούς, Αυστριακούς και τους συνταξιούχους.

«Με δεδομένο ότι η ενεργειακή κρίση συνεχίζεται και το κλίμα στη Βόρεια Ευρώπη από τις αρχές Σεπτεμβρίου, άρα υπάρχει τεράστια ανάγκη για φυσικό αέριο, η στρατηγική μας είναι ότι συμφέρει περισσότερο τους Βορειοευρωπαίους συνταξιούχους να είναι στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο παρά στις χώρες τους», πρόσθεσε.

Όλος ο κόσμος ψηφίζει Ελλάδα

 «Η Αθήνα προετοιμάζεται για 1 εκατομμύριο επισκέπτες αυτή την εβδομάδα» αναφέρει σε άρθρο του ο βρετανικός Guardian επισημαίνοντας ότι τα ελληνικά νησιά καταγράφουν ρεκόρ τουριστικών ροών, ενώ πολλές είναι και οι διεθνούς φήμης προσωπικότητες που επισκέπτονται τη χώρα.

Η βρετανική εφημερίδα φιλοξενεί επίσης εκτενή δήλωση του Υπουργού Τουρισμού Βασίλη Κικίλια από τον Observer. «Φέτος όλος ο κόσμος ψηφίζει Ελλάδα» αναφέρει ο κ. Κικίλιας και υπογραμμίζει ότι «αν και έχουμε έναν πόλεμο στην Ευρώπη, μια πανδημία που είναι ακόμα μαζί μας, ενεργειακή κρίση, παγκόσμια αβεβαιότητα, πληθωρισμό, εντάσεις με την Τουρκία, οι τουρίστες εξακολουθούν να έρχονται. Οι αφίξεις σε δημοφιλή νησιά αυξήθηκαν κατά 20%».

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι τα στοιχεία ήδη καταδεικνύουν ότι η εφετινή τουριστική περίοδος στην Ελλάδα θα ξεπεράσει το ρεκόρ όλων των εποχών που καταγράφηκε το 2019 με 33,1 εκατομμύρια επισκέπτες, αριθμός 3πλάσιος από τον συνολικό πληθυσμό της χώρας.

«Ωστόσο, οι Έλληνες ξέρουν ότι τους περιμένει ένας σκληρός χειμώνας. Σύμφωνα με τη Eurostat, o πληθωρισμός έφτασε αυτό τον μήνα στο 11,5% - στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 28 ετών» αναφέρει ο Guardian, παραθέτοντας δήλωση του οικονομολόγου Νίκου Βέττα ο οποίος σημειώνει ότι «η Ελλάδα, αν και τώρα αναπτύσσεται ταχύτερα από πολλές άλλες χώρες στην Ευρώπη, εν μέρει χάρη στον τουρισμό, η ενεργειακή κρίση και ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι τεράστιες απειλές που δεν μπορούν να αγνοηθούν».