Κικίλιας: Με τη σφραγίδα του τουρισμού η δυναμική της ελληνικής οικονομίας

Κικίλιας: Με τη σφραγίδα του τουρισμού η δυναμική της ελληνικής οικονομίας

Την καθοριστική επίδραση του ελληνικού τουρισμού στο ΑΕΠ της χώρας, λειτουργώντας ως προστιθέμενη αξία, τόνισε ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας. Αναφέρθηκε στον ρυθμό του 7,7% της ελληνικής οικονομίας το β' τρίμηνο του 2022 και την αναθεώρηση του α' τριμήνου στο 8% καθώς και στις ανακοινώσεις από την ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με τις οποίες στις εξαγωγές υπηρεσιών, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 7,2% το β' τρίμηνο, περιλαμβάνεται και το τουριστικό προϊόν.

Ο κ. Κικίλιας σημείωσε πως τα αποτελέσματα αυτά είναι προϊόν συλλογικής προσπάθειας, και κατάλληλων στρατηγικών. Αναφέρθηκε στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, η οποία φέτος ξεκίνησε νωρίτερα από ποτέ -ήδη από τον Μάρτιο- και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος της χρονιάς, στους νέους -ολοένα και περισσότερους- προορισμούς σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας και στο θεσμικό περιβάλλον που έκανε τη χώρα μας πόλο έλξης των μεγαλύτερων επενδυτικών funds με αιχμή τον κλάδο του τουρισμού.

Όπως είπε, «οι επισκέπτες μας ξοδεύουν και μένουν πλέον περισσότερο στη χώρα μας, γεγονός που μεταφράζεται σε φορολογικά έσοδα για την ελληνική οικονομία, αλλά και σε πολλαπλάσια έσοδα για τον εμπορικό κόσμο και τις τοπικές μας κοινωνίες. Και όλα αυτά, έχοντας επιτύχει να αντισταθμίσουμε τις φετινές απώλειες από τη ρωσική και την ουκρανική αγορά λόγω του πολέμου, αλλά και με κλειστή -λόγω πανδημίας- τη μεγάλη αγορά της Κίνας, η οποία όλα τα προηγούμενα χρόνια ενίσχυε σημαντικά τον τουρισμό μας».

Τέλος υπογράμμισε ότι ο τουρισμός είναι εθνική υπόθεση καθώς σημαίνει νέες θέσεις εργασίας, στήριξη του τζίρου των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται γύρω από τον κλάδο, στήριξη του πρωτογενούς τομέα και της αγροτικής παραγωγής, νέες επενδύσεις, στήριξη του εισοδήματος της μέσης ελληνικής οικογένειας. «Αποτελεί συνεπή δέσμευση της Κυβέρνησής μας ότι κάθε ευρώ που προστίθεται στον προϋπολογισμό, θα επιστρέφει στο πορτοφόλι κάθε Ελληνίδας και κάθε Έλληνα», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Τουρισμού.