ΚΕΦίΜ: Νέα podcasts με θέμα τη φιλελεύθερη και δημοκρατική διάσταση του 1821

ΚΕΦίΜ: Νέα podcasts με θέμα τη φιλελεύθερη και δημοκρατική διάσταση του 1821

Με αφορμή τη συμπλήρωση των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση και στο πλαίσιο του προγράμματος «200 Χρόνια από τη Φιλελεύθερη Επανάσταση», το ΚΕΦίΜ ανακοινώνει σήμερα τη διεξαγωγή της σειράς διαδικτυακών εκπομπών (podcasts) με θέμα τη φιλελεύθερη, δημοκρατική διάσταση της Επανάστασης του 1821.

Στη σειρά αυτή, ο Διευθυντής Ερευνών του ΚΕΦίΜ, Αριστείδης Χατζής, Καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου & Θεωρίας Θεσμών στο Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» συζητά για την Ελληνική Επανάσταση με κορυφαίες/ους ιστορικούς και κοινωνικούς επιστήμονες.

Η σειρά των podcasts ξεκινάει την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2020 και ώρα 19:30 με πρώτη προσκεκλημένη την Καθηγήτρια Ιστορίας του Νέου Ελληνισμού στο Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κα. Μαρία Ευθυμίου.

Σύμφωνα με τον Διευθυντή Ερευνών του ΚΕΦίΜ, Αριστείδη Χατζή, «Στόχος του προγράμματος είναι να αναδείξουμε άγνωστες στο ευρύ κοινό διαστάσεις της Επανάστασης με έμφαση στη δημοκρατική και τη φιλελεύθερη διάσταση των Συνταγμάτων αλλά και συνολικά του θεσμικού πλαισίου που εισάγεται κατά την περίοδο 1821-1832, στα νεωτερικά στοιχεία στη δόμηση του επαναστατικού αλλά και του ανεξάρτητου κράτους, στις πολιτικές διαστάσεις των εσωτερικών συγκρούσεων, στον ρόλο του Τύπου, στην εξωτερική πολιτική και τη διπλωματική διάσταση, τη δημοσιονομική και την οικονομική πολιτική, ακόμα και σε στρατιωτικά γεγονότα και σε προσωπικότητες που δεν είναι ευρύτερα γνωστά. Δεν θα παραλείψουμε ούτε τον τρόπο με τον οποίον οι Οθωμανοί αντιμετωπίζουν την Επανάσταση, όπως αυτός αναδεικνύεται στην πρόσφατη έρευνα. Ελπίζουμε ότι το σώμα των διαδικτυακών επεισοδίων/podcasts θα βοηθήσει όσες/ους τα παρακολουθήσουν να αποκτήσουν μια πολύ πιο ολοκληρωμένη εικόνα για τις πολλές διαστάσεις της Επανάστασης, από αυτήν που ήδη έχουν. Μια εικόνα που θα βασίζεται στα πορίσματα των κορυφαίων Ελληνίδων και Ελλήνων ιστορικών.»

Ο Πρόεδρος του ΚΕΦίΜ, Αλέξανδρος Σκούρας, υπογράμμισε ότι: «Σκοπός του προγράμματος του ΚΕΦίΜ για τα 200 χρόνια από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης δεν είναι να ξαναγράψει την ιστορία της Επανάστασης. Το ζητούμενο για εμάς είναι η ανάδειξη των ιδεών που ενέπνευσαν τις Ελληνίδες και τους Έλληνες που πρωταγωνίστησαν στον Αγώνα της Ανεξαρτησίας και του οράματος που είχαν για μία ελεύθερη Ελλάδα.»
 
Φιλοξενούμενοι στη σειρά των podcast που θα ακολουθήσουν θα είναι, μεταξύ άλλων, οι (αλφαβητικά):

-Νίκος Αλιβιζάτος, Ομότιμος Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»

-Roderick Beaton, Επίτιμος Καθηγητής στην έδρα «Κοραή» Σύγχρονης Ελληνικής και Βυζαντινής Ιστορίας, Γλώσσας και Λογοτεχνίας στο King’s College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και μέλος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»

-Θάνος Βερέμης, Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Ιστορίας της Νεότερης Ελλάδας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ και Αντιπρόεδρος Δ.Σ. του ΕΛΙΑΜΕΠ

-Ελπίδα Βόγλη, Αν. Καθηγήτρια Νεότερης και Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ και μέλος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»

-Βασίλης Γούναρης, Καθηγητής Ιστορίας των Νεότερων Χρόνων στο Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας του ΑΠΘ.

-Άννα Καρακατσούλη, Αν. Καθηγήτρια Ιστορίας και Πολιτισμού της Ευρώπης και της Ελλάδας των Νεότερων Χρόνων στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ.

-Μαριλένα Κασιμάτη, Διδάκτωρ Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου του Μονάχου, πρώην Επιμελήτρια στην Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλ. Σούτζου

-Πασχάλης Κιτρομηλίδης, Ακαδημαϊκός, Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»

-Ηλίας Κολοβός, Αν. Καθηγητής Οθωμανικής Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

-Κώστας Κωστής, Καθηγητής Οικονομικής και Κοινωνικής Ιστορίας στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»

-Ιάκωβος Μιχαηλίδης, Καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας του ΑΠΘ και προϊστάμενος του Ερευνητικού Κέντρου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών

-Ιωάννα Πεπελάση, Ομότιμη Καθηγήτρια Οικονομικής Ιστορίας στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

-Πέτρος Πιζάνιας, Ομότιμος Καθηγητής Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου.

-Βάσω Σειρηνίδου, Επ. Καθηγήτρια Ιστορίας του Νέου Ελληνισμού στο Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

-Διονύσης Τζάκης, Επ. Καθηγητής Ιστορίας της Ελληνικής Επανάστασης στο Τμήμα Ιστορίας του Ιόνιου Πανεπιστημίου.

Τα podcasts θα έχουν διάρκεια μίας ώρας και θα είναι ανοιχτά στο κοινό, και πραγματοποιούνται με την ευγενική υποστήριξη του John Templeton Foundation.
 
Η σειρά των podcasts θα είναι διαθέσιμη ζωντανά από τις σελίδες του ΚΕΦίΜ στο YouTube και στο Facebook και στη σελίδα του προγράμματος στο Facebook. Το πρόγραμμα της σειράς θα ανακοινώνεται μηνιαία στην ιστοσελίδα του ΚΕΦίΜ www.kefim.org, ενώ για τη λήψη το προγραμμάτων των podcasts υπάρχει η δυνατότητα εγγραφής στην ενημερωτική λίστα του ΚΕΦίΜ.