Κατατέθηκε η τροπολογία για ΠΑΟΚ και Ξάνθη - Αφαίρεση 5 έως 10 βαθμών

Κατατέθηκε η τροπολογία για ΠΑΟΚ και Ξάνθη - Αφαίρεση 5 έως 10 βαθμών

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Την επιβολή ποινής από πέντε μέχρι δέκα βαθμών προβλέπει η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή και με την οποία δεν απειλούνται πλέον με υποβιβασμό ο ΠΑΟΚ και η Ξάνθη για το ζήτημα που ανέκυψε με την πολυιδιοκτησία.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, «σε συμμόρφωση προς την αρχή της αναλογικότητας και σε συνάρτηση προς τη βαρύτητα της εκάστοτε παράβασης, προβλέπεται ποινή αφαίρεσης πέντε έως δέκα βαθμών από το τρέχον ή από το επόμενο επαγγελματικό πρωτάθλημα, ανεξαρτήτως του τρόπου με τον οποία η πράξη χαρακτηρίζεται στις πειθαρχικές διατάξεις».

Σε περίπτωση που η παράβαση διαπιστώνεται μετά το τέλος της αγωνιστικής περιόδου ή ως άνω ποινή επιβάλλεται για το επόμενο επαγγελματικό πρωτάθλημα. Η ποινή της παρούσας παραγράφου επιβάλλεται ανεξαρτήτως του νομικού χαρακτηρισμού της παράβασης από τις οικείες πειθαρχικές διατάξεις» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην τροπολογία.

Παράλληλα, με παράγραφο 2 της ρύθμισης προβλέπεται ότι στις περιπτώσεις μη τήρησης των όρων της νομιμότητας των διοικήσεων και των μετοχών των Α.Α.Ε. ή παραβίασης των διατάξεων που διέπουν την προέλευση των πόρων των μετοχών των Α.Α.Ε. και των Α.Α.Ε. που χρησιμοποιούνται για τη δραστηριότητα των Α.Α.Ε. επιβάλλεται αποκλειστικά η κύρωση της παρ. 12 του άρθρου 69. 

Μιλώντας η κυρία Μενδώνη στην Ολομέλεια όπου κλήθηκε να στηρίξει τη ρύθμιση υπογράμμισε ότι επιχειρείται ένας εύλογος εξορθολογισμός των κυρώσεων για παραβάσεις αθλητικού νόμου ιδίως περί ιδιοκτησίας με την αρχή της αναλογικότητας. «Η ρύθμιση σέβεται πλήρως την αυτοτέλεια και το αυτοδιοίκητο των αθλητικών ομοσπονδιών», είπε και προσέθεσε ότι «όταν απειλείται με διχασμό η ελληνική κοινωνία που είναι τραυματισμένη από το πρόσφατο παρελθόν και προσπαθεί ανακάμψει η ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας από κυβέρνηση είναι στάση ευθύνης».

Σύμφωνα με την υπουργό Πολιτισμού στόχος της κυβέρνησης είναι να αποφευχθεί ένας νέος διχασμός με αφορμή τον αθλητισμό. «Αυτό επιδιώκουμε, η χώρα έχει κρίσιμα θέματα να αντιμετωπίσει, που δεν αφήνουν περιθώρια για νέα ένταση και νέο διχασμό στην κοινωνία», είπε κλείνοντας.

Σημειώνεται ότι ΚΚΕ, Κίνημα Αλλαγής και Ελληνική Λύση δήλωσαν ότι θα απέχουν από την ψηφοφορία καταγγέλοντας μεθόδευση, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω Ψυχογιού χαρακτήρισε την τροπολογία απαράδεκτη λέγοντας ωστόσο «θα δω τι κάνουμε κατά τη διάρκεια της ψήφισης».