Καναδός ΥΠΕΞ: Η Άγκυρα να αποφύγει την επιβολή κάθε συλλογικής τιμωρίας

Καναδός ΥΠΕΞ: Η Άγκυρα να αποφύγει την επιβολή κάθε συλλογικής τιμωρίας

Ο υπουργός Εξωτερικών του Καναδά Στεφάν Ντιόν προέτρεψε χθες Σάββατο την Άγκυρα να διαχειριστεί την κατάσταση μετά την απόπειρα πραξικοπήματος τηρώντας τις «θεμελιώσεις αρχές της δημοκρατίας».

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Radio Canada έπειτα από μια τηλεφωνική συνδιάλεξή του με τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο επικεφαλής της καναδικής διπλωματίας έκρινε ότι είναι «σημαντικό να αποφευχθεί κάθε συλλογική τιμωρία» σε βάρος των δραστών της αποτυχημένης απόπειρας στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Τουρκία.

«Πρέπει να γίνει διάκριση, να εξασφαλιστεί ότι αυτοί που θα οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης θα έχουν την ευκαιρία να αποδείξουν την αθωότητά τους ή να εκφράσουν την άποψή τους με βάση τους θεμελιώδεις κανόνες της δικαιοσύνης που είμαστε υποχρεωμένοι να σεβόμαστε», συνέχισε ο Ντιόν.

«Είναι η δημοκρατία αυτή η οποία σώθηκε», πρόσθεσε ο καναδός υπουργός Εξωτερικών, μετά την αποτροπή, τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο, του στρατιωτικού πραξικοπήματος εναντίον της κυβέρνησης του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τις συγκρούσεις κατά τις οποίες βρήκαν τον θάνατο τουλάχιστον 265 άνθρωποι.

Ο Ντιόν είπε ότι είναι ασφαλώς «προτιμότερη» η «παραμονή της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης» στην εξουσία, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «η καταφυγή στη στρατιωτική βία ήταν εντελώς απαράδεκτη».

Την Παρασκευή η κυβέρνηση του Καναδά εξέδωσε οδηγία προς τους υπηκόους της χώρας να αποφεύγουν τα ταξίδια στην Τουρκία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ