Καναδάς: Πιέσεις στον πρωθυπουργό να καθυστερήσει την υποδοχή προσφύγων

Καναδάς: Πιέσεις στον πρωθυπουργό να καθυστερήσει την υποδοχή προσφύγων

Κλιμακώθηκε η πίεση που ασκείται στον πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τριντό να καθυστερήσει την άφιξη ως το τέλος του έτους στη χώρα 25.000 Σύρων προσφύγων, λόγω των ανησυχιών που ανακίνησαν οι επιθέσεις στο Παρίσι την Παρασκευή.

Καθώς μια αίτηση εναντίον της ταχείας υποδοχής Σύρων προσφύγων παίρνει διαστάσεις χιονοστιβάδας σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, ο πρωθυπουργός του Σασκάτσουαν (δυτικός Καναδάς), Μπραντ Γουόλ, απαίτησε σε ανοικτή επιστολή του προς τον Τριντό να «αναστείλει» τη διαδικασία που έχει αρχίσει.

«Αντιλαμβάνομαι ότι η συντριπτική πλειονότητα των προσφύγων φεύγει για να σωθεί από τη βία και τις σφαγές και δεν απειλεί κανέναν», έγραψε ο Γουόλ. «Όμως, έστω κι αν ένας μικρός αριθμός ανθρώπων που θέλει να βλάψει τη χώρα μας μπορέσει να μπει στον Καναδά λόγω της εσπευσμένης διαδικασίας υποδοχής προσφύγων, οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι καταστροφικές», πρόσθεσε ο συντηρητικός πολιτικός.

Η τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις στο Παρίσι οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 129 ανθρώπους και τραυμάτισαν άλλους 350 και πλέον το βράδυ της Παρασκευής.

Οι δήμαρχοι των πόλεων Τορόντο και Κεμπέκ, Τζον Τόρι και Ρεζίς Λαμπόμ, κάλεσαν επίσης τον Τριντό να επιδείξει ιδιαίτερη προσοχή στο ζήτημα αυτό.

«Η ασφάλεια είναι πρωταρχικής σημασίας», ανέφερε από τη δική του πλευρά ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης του Κεμπέκ, Φιλίπ Κουιγιάρ. «Αλλά δεν πρέπει», πρόσθεσε ο ίδιος, «οι ανησυχίες να μετατραπούν σε άλλοθι ή δικαιολογία για να πούμε "όχι" στους πρόσφυγες».

Μια σφοδρή σύγκρουση βρίσκεται σε εξέλιξη στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης στον Καναδά, όπου από χθες Κυριακή κυκλοφορούν δύο αντίπαλες αιτήσεις. Η πρώτη απαιτεί να ανασταλεί η υποδοχή των 25.000 προσφύγων από τη Συρία για «λόγους εθνικής ασφαλείας» κι έχει ήδη συγκεντρώσει σχεδόν 60.000 υπογραφές· μια δεύτερη, υπέρ της υποδοχής των προσφύγων, που καταδικάζει το πρώτο κείμενο χαρακτηρίζοντάς το «απάνθρωπο και ξενόφοβο», έχει συγκεντρώσει 30.000 υπογραφές.

Σήμερα εξάλλου η αστυνομία ανακοίνωσε ότι διεξάγει έρευνα για ένα «έγκλημα μίσους» μετά τον εμπρησμό το Σαββατοκύριακο ενός τεμένους στο Πίτερμπρο, στο Οντάριο.

Ο πρωθυπουργός Τριντό είχε υποσχεθεί κατά τη διάρκεια της πρόσφατης προεκλογικής εκστρατείας ότι ο Καναδάς θα υποδεχθεί 25.000 Σύρους πρόσφυγες, που ζουν σήμερα σε καταυλισμούς στην Ιορδανία, στον Λίβανο και στην Τουρκία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ