Καμπανάκι ειδικών στο Ισραήλ: Το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν είναι αποτελεσμετικό έναντι της Όμικρον

Καμπανάκι ειδικών στο Ισραήλ: Το πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν είναι αποτελεσμετικό έναντι της Όμικρον

Το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ αναμένεται να εισηγηθεί αυτή την εβδομάδα την κατάργηση των Πράσινων Πιστοποιητικών, με τα οποία επιτρέπεται η είσοδος των εμβολιασμένων, των ατόμων που έχουν νοσήσει από κορονοϊό και άλλων που διαθέτουν πρόσφατο, αρνητικό τεστ σε χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας και πολλούς άλλους χώρους.   

Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, εδώ και καιρό πολλοί ειδικοί ισχυρίζονται πως το Πράσινο Πιστοποιητικό είναι αναποτελεσματικό, με δεδομένη την υψηλή αύξηση νέων μολύνσεων. Κάποιοι μάλιστα προειδοποιούν πως δημιουργεί μία ψευδή αίσθηση ασφάλειας που οδηγεί τον κόσμο στο να υποβαθμίζει τη σημασία άλλων προφυλάξεων.

Παρά τις προειδοποιήσεις, το υπουργείο αποφάσισε χθες Κυριακή να παρατείνει την ισχύ του Πράσινου Πιστοποιητικού στους περισσότερους χώρους για ακόμα μία εβδομάδα. Στα σχολεία μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου και στα υγειονομικά κέντρα μέχρι την 1η Μαρτίου.

Ωστόσο, πηγές του υπουργείου που επικαλείται η εφημερίδα, ανέφεραν ότι η παράταση έχει κύριο στόχο να υπάρξει χρόνος για την προετοιμασία μέχρι την ανακοίνωση της σύστασης για το πιστοποιητικό, η οποία αναμένεται στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για τον κορονοϊό αυτή την εβδομάδα.

«Χρειαζόμαστε ακόμα μία εβδομάδα τόσο για να αναλύσουμε τα δεδομένα όσο και για να εξετάσουμε τις πιθανές αλλαγές που θέλουμε να προωθήσουμε», φέρεται να δήλωσε η πηγή, προσθέτοντας πως το υπουργείο επανεξετάζει όχι μόνο το Πράσινο Πιστοποιητικό, αλλά και περιορισμούς στις συναθροίσεις. 

Η πηγή ανακοίνωσε ότι το υπουργείο περίμενε την ανάλυση της δυναμικής των μολύνσεων μεταξύ των εμβολιασμένων πριν λάβει την τελική απόφαση.