Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Σε ποιους δήμους η ταλαιπωρία συνεχίζεται

Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Σε ποιους δήμους η ταλαιπωρία συνεχίζεται

Προβλήματα εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν για πέμπτη συνεχόμενη μέρα οι πολίτες σε δήμους της Αττικής που δέχθηκαν το σφοδρότερο πλήγμα από την κακοκαιρία «Ελπίδα». Πρόκειται κυρίως για δήμους των βορείων και ανατολικών προαστίων. Οι διακοπές ηλεκτροδότησης και υδροδότησης, καθώς και η μη προσβασιμότητα των δρόμων αποτελούν τις κυριότερες αιτίες ταλαιπωρίας.

Στη Νέα Πεντέλη, πολλοί δρόμοι δεν ήταν το πρωί προσβάσιμοι, ενώ τις τελευταίες ώρες επιχειρούν μηχανήματα, ακόμα και του στρατού, για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας.

Υπήρξαν μάλιστα περιπτώσεις, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, όπου οι δημότες νοίκιασαν μηχανήματα και δημιούργησαν «κοινό ταμείο» προκειμένου να απεγκλωβιστούν.

Από την πλευρά των δημοτικών αρχών, τονίζεται ότι η έλλειψη σε αλάτι, η ανεπάρκεια πόρων, καθώς και η σφοδρότητα του καιρικού φαινομένου.Σταδιακά αποκαθίστανται οι βλάβες στην ηλεκτροδότηση  και απομακρύνονται τα πεσμένα δέντρα.

Δήμος Χαλανδρίου

 

Για πέμπτη μέρα δίνουν τη «μάχη» με το χιόνι και στον Δήμο Χαλανδρίου, καθώς υπάρχουν περιοχές όπου ακόμη ο αποχιονισμός των δρόμων δεν έχει ολοκληρωθεί.

Τα προβλήματα εντοπίζονται κυρίως στην περιοχή Πάτημα.

Το πρόβλημα της ηλεκτροδότησης σε κάποιες περιοχές του Δήμου Χαλανδρίου παραμένει και υπάρχουν ακόμη πολλά νοικοκυριά σε τουλάχιστον έξι γειτονιές, που βρίσκονται χωρίς ρεύμα από το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας, δηλαδή για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα. Ο δήμαρχος Σίμος Ρούσσος ανέφερε ότι έλαβε ο ίδιος προσωπικά διαβεβαιώσεις από τη ΔΕΔΔΗΕ, πως οι βλάβες θα είχαν αποκατασταθεί σε όλη την πόλη μέχρι χτες (27/1) το απόγευμα, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί.

Έτσι, η δημοτική Αρχή αποφάσισε να παρέμβει, μέχρι να αποκατασταθούν οι βλάβες και όπως ανακοίνωσε, ήρθε σε συνεννόηση με ξενοδοχεία της πόλης και εξασφάλισε έναν αριθμό δωματίων, όπου μπορούν να φιλοξενηθούν από απόψε οι δημότες εκείνοι που παραμένουν χωρίς ρεύμα.

Η προτεραιότητα θα δοθεί σε άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, σε εγκύους, σε οικογένειες με μικρά παιδιά και σε ηλικιωμένους.

Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση

 

Σε Μαραθώνα και Κορωπί εντοπίζονται τα μεγαλύτερα προβλήματα με την ηλεκτροδότηση, όπως αναφέρει ο ΔΕΔΔΗΕ, ενώ δεν είναι λίγες και οι μεμονωμένες βλάβες σε Χαλάνδρι, Παλλήνη, Βριλήσσια, Παιανία και Νέα Μάκρη.

Σήμερα αναμένεται να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση, σύμφωνα με δηλώσεις στην ΕΡΤ του προέδρου της Ένωσης Τεχνικών της ΔΕΗ, Κώστα Μανιάτη.

Αγία Παρασκευή 

Τη «μάχη» των μικρότερων δρόμων δίνουν τα συνεργεία του Δήμου Αγίας Παρασκευής. Οι κεντρικές αρτηρίες είναι ανοιχτές, ωστόσο υπάρχει ακόμη πρόβλημα σε στενά και γειτονιές, όπου το χιόνι είναι πυκνό και η διέλευση οχημάτων αδύνατη, ενώ την κατάσταση δυσχεραίνει και η πτώση κλαδιών.

«Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, τα συνεργεία του δήμου επιχειρούν για τον εκχιονισμό και των μικρότερων πλέον δρόμων, αφού έχει αποπερατωθεί ο εκχιονισμός των κεντρικών δρόμων, αλλά και εκείνων που διέρχονται τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς», λέει ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής Βασίλης Ζορμπάς και προσθέτει: «Έχουμε καλύψει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της πόλης και συνεχίζουμε να επιχειρούμε με δεκατρία μηχανήματα».

Δήμος Αλίμου

Στο Δήμο Αλίμου σε πολλούς στενούς δρόμους υπάρχουν ακόμη κάποια προβλήματα. Η ποσότητα του χιονιού που έχει συσσωρευτεί είναι τέτοια, που όπως ανέφερε ο δήμαρχος Ανδρέας Κονδύλης, έχουν κινητοποιηθεί πλέον και φορτηγά, για να το φορτώσουν και να μπορέσουν να το απομακρύνουν.

Ιδιαίτερη προσπάθεια γίνεται και με τον εκχιονισμό στα πεζοδρόμια, παρόλο που ο καθαρισμός τους αποτελεί ευθύνη των δημοτών.

«Στην κίνηση αυτή προχωράμε, καθόσον θέλουμε να προστατεύσουμε τους πεζούς από ταλαιπωρία και ατυχήματα. Εξάλλου, πολύ συχνά πλένουμε, σκουπίζουμε και καθαρίζουμε τα πεζοδρόμια της πόλης μας με τα συνεργεία του Δήμου, παρόλο που αυτό δεν περιλαμβάνεται στα καθήκοντα του δήμου, ούτε το κάνουν -και σωστά- οι περισσότεροι δήμοι», αναφέρει ο κ. Κονδύλης, ο οποίος με ανάρτησή του στα social media, ευχαρίστησε τους ανθρώπους που εργάζονται στα συνεργεία μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες και παρακάλεσε τους κατοίκους να συμβάλλουν στη συλλογική προσπάθεια.

Δήμοι Βύρωνα και Καρέα

Χωρίς διακοπή συνεχίζεται ο αποχιονισμός στον Δήμο Βύρωνα, καθώς τα προβλήματα παραμένουν σε αρκετούς μικρότερους δρόμους και κυρίως στην περιοχή του Καρέα. Σήμερα από το πρωί επιχειρούν έξι εκχιονιστικά μηχανήματα με τρεις αλατιέρες, ενώ το μεσημέρι προστέθηκε ακόμη ένα δημοτικό όχημα.

Χθες ο δήμος προμηθεύτηκε επιπλέον 35 τόνους αλάτι αποχιονισμού, φθάνοντας συνολικά τους 100 τόνους στη διάρκεια της πρόσφατης κακοκαιρίας.

Ακόμη τρία συνεργεία της Υπηρεσίας Πρασίνου, συνεχίζουν τις κοπές σπασμένων κλαδιών και δέντρων, σε διάφορα σημεία της πόλης, απελευθερώνοντας δρόμους και πεζοδρόμια, ενώ μεταβαίνουν και σε σημεία της πόλης τα οποία καταγράφονται μετά από αναφορές πολιτών. Ένα ακόμη συνεργείο εθελοντών δασοπυροσβεστών διενεργεί κοπές δέντρων σε πιο δύσκολα σημεία του δήμου.

Παράλληλα, ο δήμος σπεύδει και όπου ζητείται η συνδρομή του για εξυπηρέτηση πολιτών ως προς θέματα υγείας. Όπως αναφέρθηκε από τη δημοτική Αρχή, κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας και μέχρι σήμερα, μετακινήθηκαν με δημοτικά οχήματα για προγραμματισμένες εξετάσεις και θεραπείες, περίπου 30 άτομα, παιδιά και ενήλικες και πως όσοι ζήτησαν τη βοήθεια του δήμου για τον σκοπό αυτό, εξυπηρετήθηκαν στο σύνολό τους.