Ιταλία: Κατάσχεση 500.000 ευρώ από τους λογαριασμούς ενός κληρικού

Ιταλία: Κατάσχεση 500.000 ευρώ από τους λογαριασμούς ενός κληρικού

Η εισαγγελία της Ρώμης αποφάσισε την κατάσχεση πεντακοσίων χιλιάδων ευρώ από τους λογαριασμούς του Πιέτρο Βιτορέλι, πρώην ηγούμενου του μοναστηρίου του Μοντεκασίνο. Πρόκειται για γνωστό μοναστήρι των βενεδικτίνων καλόγερων, το οποίο βρίσκεται εκατόν τριάντα χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Ρώμης.

Σύμφωνα με τον ιταλικό τύπο, ο Βιτορέλι, πενήντα τριών ετών, μέχρι πριν από δύο χρόνια, όταν παραιτήθηκε των καθηκόντων του για λόγους υγείας, είχε απεριόριστη πρόσβαση στους λογαριασμούς του μοναστηριού και φέρεται να κατάφερε να υπεξαιρέσει πάνω από πεντακόσιες χιλιάδες ευρώ.

«Πρόκειται για ποσά που θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν για φιλανθρωπικές δραστηριότητες», γράφει η εφημερίδα Λα Στάμπα η οποία προσθέτει ότι «τα χρήματα που υπεξαιρέθηκαν φέρονται να δόθηκαν για ξέπλυμα στον αδελφό του Βιτορέλι, ο οποίος είναι χρηματοοικονομικός διαμεσολαβητής».

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο πρώην ηγούμενος είχε πάρει μέρος σε πολιτική εκδήλωση του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια, του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, στην τοποθεσία Φιούτζι, κοντά στην Ρώμη.

Η έρευνα συνδέεται από ιταλικά μέσα ενημέρωσης με τις πρόσφατες αποκαλύψεις για κακοδιαχείριση και υπεξαιρέσεις στο Βατικανό, οι οποίες περιέχονται στα βιβλία Via Crucis (Η Οδός του σταυρού) και Avarizia (Φιλαργυρία), των δημοσιογράφων Τζανλουίτζι Νούτσι και Εμιλιάνο Φιτιπάλντι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ