Ισραήλ: Πέντε νεκροί σε δύο επιθέσεις Παλαιστινίων

Ισραήλ: Πέντε νεκροί σε δύο επιθέσεις Παλαιστινίων

Ένας Παλαιστίνιος μαχαίρωσε δύο άτομα σε γραφείο στο Τελ Αβίβ και άλλος Παλαιστίνιος πυροβόλησε άλλα τρία άτομα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη χθες, είπαν αστυνομία και στρατός του Ισραήλ, σκοτώνοντας πέντε συνολικά άτομα.

Στην πιο πρόσφατη επίθεση κοντά στο οικιστικό τετράγωνο Γκους Ετζιόν στη Δυτική Όχθη, ένας Παλαιστίνιος οδηγούσε στο βοηθητικό τμήμα του κυρίως δρόμου και πυροβόλησε τα αυτοκίνητα που πηγαίναν αργά λόγω κίνησης, σκοτώνοντας τρία άτομα και τραυματίζοντας άλλα, είπε ένας διοικητής της αστυνομίας.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Μίκι Ρόσενφελντ είπε πως ο Παλαιστίνιος οδηγός συνελήφθη όταν συγκρούστηκε με άλλο αυτοκίνητο, ενώ πρόσθεσε πως σκοτώθηκαν ένας Αμερικανός, ένας Παλαιστίνιος και ένας Ισραηλινός. Σύμφωνα με ιατρική πηγή, στο ίδιο συμβάν τραυματίστηκαν τουλάχιστον επτά άτομα.

Ο Αμερικανός ονομάζονταν Έζρα Σουόρτς, 18, φοιτητής στο Ισραήλ, σύμφωνα με ανάρτηση στον κοινωνικό ιστότοπο Facebook από την Αμερικανική Εβραϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με συνεργαζόμενο τηλεοπτικό κανάλι του CBS, ο Σουόρτς ήταν από την πόλη Σάρον της Μασαχουσέτης.

Στην επίθεση στο Τελ Αβίβ, είπε μια εκπρόσωπος της αστυνομίας, ο Παλαιστίνιος επιτέθηκε σε άτομα ενώ εκτελούσαν την απογευματινή τους προσευχή σε ένα μαγαζί που πουλά αντικείμενα της εβραϊκής θρησκείας μέσα στο κτίριο γραφείων. Πριν συλληφθεί, εκτός από τους δύο που μαχαίρωσε τραυμάτισε και ένα τρίτο άτομο, πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

Τα δύο επεισόδια φέρνουν το σύνολο των Ισραηλινών και άλλων που έχουν πεθάνει βίαια τις τελευταίες επτά εβδομάδες σε 18, και των Παλαιστινίων σε 80. Η βία έχει εξαρθεί εν μέρει μετά από δηλώσεις των Παλαιστινίων ότι το Ισραήλ προσπαθεί να αλλάξει το θρησκευτικό καθεστώς σε μια ιερή τοποθεσία της Ιερουσαλήμ που οι μουσουλμάνοι ονομάζουν «Ευγενές Όρος» (Χαράμ αλ Σαρίφ), όπου βρίσκεται και το τέμενος Αλ Ακσά, και οι ισραηλινοί «Όρος του Ναού».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ