Ισλαμικά θεμέλια μιας ελεύθερης κοινωνίας

Ισλαμικά θεμέλια μιας ελεύθερης κοινωνίας

Οι Φιλελεύθεροι “κτίζουν” τη δική τους βιβλιοθήκη. Αυτό το Σαββατοκύριακο 13 και 14 Ιουνίου, μαζί με τον Φιλελεύθερο στα περίπτερα το βιβλίο “Ισλαμικά θεμέλια μιας ελεύθερης κοινωνίας” σε επιμέλεια των Nouh El Harmouzi και Linda Whetstone.

Είναι το Ισλάμ συμβατό με τις αρχές μιας ελεύθερης κοινωνίας; Είναι συμβατό με τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την οικονομία της αγοράς; Για πολλούς, η απάντηση είναι αρνητική. Τα αυταρχικά -κοσμικά και θεοκρατικά- καθεστώτα που κυριαρχούν σε μεγάλο μέρος του μουσουλμανικού κόσμου, οι αναχρονιστικές ηθικές και πολιτισμικές αντιλήψεις που φαίνεται να επικρατούν σε πολλές μουσουλμανικές κοινωνίες, η οικονομική υπανάπτυξη πολλών μουσουλμανικών χωρών, η βίαιη άνοδος του ριζοσπαστικού ισλαμισμού, ακόμα και οι δυσκολίες ενσωμάτωσης των μουσουλμάνων μεταναστών στις δυτικές χώρες, παρατίθενται συχνά ως αποδείξεις για την ορθότητα της αρνητικής απάντησης.

Είναι λοιπόν το Ισλάμ ασύμβατο με τις αρχές μιας ελεύθερης κοινωνίας;

Όχι απαραιτήτως, απαντούν οι φιλελεύθεροι μουσουλμάνοι μελετητές που συνεισφέρουν σε αυτή τη συλλογή. Με βαθιά γνώση των ισλαμικών πηγών και της ισλαμικής ιστορίας, αναδεικνύουν την πολυπλοκότητα και τον πλούτο του ισλαμικού πολιτισμού και δείχνουν ότι υπάρχουν σημαντικά στοιχεία στην ισλαμική παράδοση, τα οποία όχι μόνο είναι συμβατά με τις φιλελεύθερες ιδέες, αλλά υπήρξαν ακόμα και πρόδρομοι θεσμών και αρχών που χαρακτηρίζουν τις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες, και μάλιστα σε εποχές στις οποίες το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης ήταν βυθισμένο στην άγνοια και τον σκοταδισμό. Η επανασύνδεση των μουσουλμάνων με αυτές τις φωτισμένες, φιλελεύθερες πτυχές της δικής τους παράδοσης είναι, κατά τους συγγραφείς, κρίσιμη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που ταλανίζουν σήμερα τον μουσουλμανικό κόσμο, για την κοινωνική, οικονομική και κοινωνική του πρόοδο, και για τις αρμονικές σχέσεις του με τον υπόλοιπο κόσμο.

Τα άρθρα της συλλογής στέκουν μακριά από τις απλουστεύσεις, τόσο της «πολιτικής ορθότητας» όσο και της ισλαμοφοβίας. Αντιμετωπίζουν κριτικά τα προβλήματα του σύγχρονου μουσουλμανικού κόσμου, αλλά διαλύουν επίσης τα αρνητικά στερεότυπα που στρεβλώνουν την εικόνα των μουσουλμάνων στις δυτικές χώρες. Αποτελούν μια εξαιρετικά γόνιμη συμβολή σε ένα από τα πιο σημαντικά και πολυσυζητημένα ζητήματα της εποχής μας.

Μια έκδοση του Φιλελεύθερου σε συνεργασία με το KEΦίΜ και του Institute of Economic Affairs.