Ήρωες Ελευθερίας από όλο τον Kόσμο

Ήρωες Ελευθερίας από όλο τον Kόσμο

Οι φιλελεύθεροι «κτίζουν» τη δική τους βιβλιοθήκη. Αυτό το Σαββατοκύριακο 27-28 Ιουνίου, μαζί με τον Φιλελεύθερο και το Liberal Markets, το βιβλίο «Ήρωες Ελευθερίας από όλο τον κόσμο» σε επιμέλεια του Lawrence W. Reed.

Οι Ήρωες της Ελευθερίας από Όλο τον Κόσμο είναι μια εντυπωσιακή συλλογή από σύντομα πορτρέτα ανθρώπων που με τις πράξεις, τις ιδέες και το παράδειγμά τους υπηρέτησαν με ξεχωριστό και αξιοθαύμαστο τρόπο την υπόθεση της ελευθερίας. Οι άνδρες και οι γυναίκες που παρουσιάζονται στα κεφάλαια του βιβλίου έζησαν σε διαφορετικές χώρες, ηπείρους και εποχές.

Κάποιοι/-ες αψήφησαν τυράννους, εναντιώθηκαν σε ολοκληρωτικά καθεστώτα, πολέμησαν, έδωσαν ακόμα και τη ζωή τους στον αγώνα για την ελευθερία. Άλλοι/-ες έζησαν σε πιο ομαλούς καιρούς, πάλεψαν μέσα σε δημοκρατικούς θεσμούς, ή αφοσιώθηκαν στη σκέψη, στη μελέτη και την πάλη των ιδεών. Πολλοί/-ές συνδύασαν την πράξη με τη σκέψη, τη μελέτη με τη δράση, τη συγγραφή με την ενεργό συμμετοχή στα γεγονότα του καιρού τους. Στις τάξεις τους ανήκαν πολιτικοί, κληρικοί, συγγραφείς, επιχειρηματίες, καθηγητές, εργαζόμενοι, άνθρωποι από διάφορα κοινωνικά στρώματα ή επαγγελματικούς κλάδους. Εκείνο που τους ξεχώρισε ήταν η πίστη και η αφοσίωσή τους στα ιδανικά της ελευθερίας, καθώς και η αποφασιστικότητα και το θάρρος τους να παλέψουν γι’ αυτά με τα μέσα που διέθεταν, είτε είχαν απέναντί τους τυραννικές εξουσίες είτε πήγαιναν ενάντια στα κυρίαρχα ιδεολογικά ρεύματα του περιβάλλοντός τους.

Οι διαφορετικές χώρες και εποχές στις οποίες έζησαν αναδεικνύουν τον οικουμενικό και διαχρονικό χαρακτήρα του αιτήματος για ελευθερία. Οι ποικίλοι τρόποι με τους οποίους έδρασαν δείχνουν με πόσους διαφορετικούς τρόπους μπορεί κανείς να συμβάλλει στην υπόθεση της ελευθερίας. Το παράδειγμα το δικό τους και πολλών άλλων όπως αυτοί θα εμπνέει πάντα τους ανθρώπους που πασχίζουν για μια πιο ελεύθερη ζωή.

Μια έκδοση του Φιλελεύθερου σε συνεργασία με το KEΦίΜ  και τo Foundation of Economic Education.