Το Ιράν θεωρεί «επαίσχυντο» το διορισμό του J. Bolton στο αξίωμα του συμβούλου εθνικής ασφαλείας

Το Ιράν θεωρεί «επαίσχυντο» το διορισμό του J. Bolton στο αξίωμα του συμβούλου εθνικής ασφαλείας

Ανώτερος ιρανός αξιωματούχος χαρακτήρισε την Κυριακή «επαίσχυντο» το γεγονός ότι ο αμερικανός πρόεδρος Donald Trump ονόμασε τον John Bolton σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, υπογραμμίζοντας ότι ο Bolton διατηρεί σχέσεις με αντάρτες τους οποίους το Ιράν χαρακτηρίζει «τρομοκράτες», σύμφωνα με το ιρανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Σχολιαστές επισήμαναν την περασμένη εβδομάδα, όταν αναγγέλθηκε ο διορισμός του Bolton, ότι η εξέλιξη σηματοδοτεί την περαιτέρω σκλήρυνση της στάσης της Ουάσινγκτον έναντι της Τεχεράνης και πιθανότατα βάζει άλλο ένα καρφί στο φέρετρο της διεθνούς συμφωνίας που είχε διαπραγματευθεί η κυβέρνηση του Barack Obama για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Η συμφωνία του 2015 έχει ήδη τεθεί υπό αμφισβήτηση από τον ίδιο τον πρόεδρο Trump.

«Σε μια χώρα που υποτίθεται είναι υπερδύναμη, είναι επαίσχυντο ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας να παίρνει μισθό από μια τρομοκρατική οργάνωση», δήλωσε ο Ali Shamkhani, γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Ιράν, σύμφωνα με το IRNA.

Ο Bolton έχει υποστηρίξει ανοιχτά τη Mujahedin-e Khalq («Ιεροί πολεμιστές του Λαού»), μια ένοπλη οργάνωση εξορίστων που η Τεχεράνη χαρακτηρίζει τρομοκρατική, ενώ έχει μιλήσει σε αρκετές εκδηλώσεις της.

Ένας εκπρόσωπος του πρώην μόνιμου αντιπροσώπου των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη δήλωσε την Κυριακή πως ο Bolton «δεν απαντά στην προπαγάνδα μιας κυβέρνησης που συμπεριλαμβάνεται εδώ και πολύ καιρό στον κατάλογο των ΗΠΑ με τα κράτη που υποστηρίζουν την τρομοκρατία».

Ο Λευκός Οίκος δεν σχολίασε την τοποθέτηση του ιρανού αξιωματούχου μέχρι στιγμής.

Από το Παρίσι, ένας εκπρόσωπος της «Οργάνωσης των Ιερών Πολεμιστών του Λαού», είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters αντιδρώντας στη δήλωση του ιρανού αξιωματούχου πως κάθε ισχυρισμός ότι η οργάνωση «χρηματοδότησε» τον πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, J. Bolton, «ή οποιονδήποτε άλλον αμερικανό αξιωματούχο», είναι «ψέμα κι απλά αστείος».

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε μια εκδήλωση της εξόριστης ιρανικής αντιπολίτευσης κοντά στο Παρίσι, τον Ιούλιο, ο John Bolton είχε εκφράσει την ελπίδα του ότι η ιρανική κυβέρνηση θα έχει ανατραπεί «μέχρι το 2019».

Η Mujahedin-e Khalq, που διέθετε βάσεις στο Ιράν τη δεκαετία του 1980, ιδρύθηκε ως οργάνωση ισλαμιστών κι αριστεριστών που εναντιώνονταν στον σάχη του Ιράν, αλλά ήρθε σε ρήξη με τους σιίτες αγιατολάδες που πήραν την εξουσία μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.

Θεωρείτο μια από τις ισχυρότερες ιρανικές οργανώσεις αμέσως μετά την επανάσταση, όμως διπλωμάτες και αναλυτές επισημαίνουν ότι το πόση υποστήριξη διαθέτει σήμερα εντός του Ιράν είναι δύσκολο να εκτιμηθεί.

Πολλοί Ιρανοί δεν μπορούν να συγχωρέσουν το γεγονός ότι η Οργάνωση των Ιερών Πολεμιστών του Λαού τάχθηκε στο πλευρό του Saddam Hussein κατά τη διάρκεια του πολέμου Ιράν-Ιράκ, τη δεκαετία του 1980.

Και η ίδια η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε χαρακτηρίσει τη Mujahedin-e Khalq «τρομοκρατική» το 1997.

Η Ουάσινγκτον την αφαίρεσε από τον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων που καταρτίζει το 2012.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: ΑΡ