Ιράν: Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι εξάρθρωσαν «τρομοκρατικό πυρήνα»

Ιράν: Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι εξάρθρωσαν «τρομοκρατικό πυρήνα»

Η διοίκηση των Φρουρών της Επανάστασης ανακοίνωσε σήμερα ότι εξάρθρωσε έναν τρομοκρατικό πυρήνα στην δυτική περιοχή της χώρας, όπου οι αρχές εκτιμούν ότι οργανώσεις στρατολογούν μέλη για το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

«Ένας πυρήνας τρομοκρατών στην επαρχία Κερμανσάχ, κοντά στα σύνορα (σ.σ. Ιράν-Ιράκ) εξαρθρώθηκε τις τελευταίες μέρες. Τα μέλη (του πυρήνα) συνελήφθησαν κατά τη διεξαγωγή μιας επιχείρησης και τα όπλα τους κατασχέθηκαν», υπογράμμισε η ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Χθες, Τρίτη ένας αξιωματικός δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ILNA, ότι οι δυνάμεις των Φρουρών της Επανάστασης και οι μυστικές υπηρεσίες συνέλαβαν μέλη οργανώσεων στην Κερμανσάχ, που στρατολογούσαν μαχητές για το ΙΚ.

Η ορεινή περιοχή Κερμανσάχ, κοντά στην μεθόριο με το Ιράκ, κατοικείται κυρίως από σουνίτες Κούρδους και έχει προϊστορία εξεγέρσεων ενάντια στην σιιτική Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν.

Ο υπουργός Πληροφοριών Μαχμούντ Αλαβί δήλωσε χθες ότι οι ιρανικές αρχές έχουν εξαρθρώσει 10 «τρομοκρατικές οργανώσεις από τα μέσα του Οκτωβρίου», σημειώνοντας πως οι βομβιστικές επιθέσεις στην Βηρυτό και το Παρίσι «έκρουσαν και στις ιρανικές αρχές τον κώδωνα του κινδύνου».

Οι χερσαίες δυνάμεις του Ιράν πραγματοποίησαν στρατιωτικά γυμνάσια χθες σε ανατολικές επαρχίες στα σύνορα με το Αφγανιστάν.

«Σήμερα ένα μέρος των μελών του Ντάες (σ.σ. του ΙΚ) βρίσκονται στο βόρειο Αφγανιστάν και δείχνουν να έχουν την πρόθεση να προσεγγίσουν τα σύνορα με το Ιράν, αλλά ο ιρανικός λαός θα πρέπει να είναι βέβαιος ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας, τα μέλη των Φρουρών της Επανάστασης και οι αστυνομικές δυνάμεις αγρυπνούν», δήλωσε την Τρίτη ο διοικητής των χερσαίων δυνάμεων του Ιράν Ταξίαρχος Αχμέντ Ρεζά Πουρνταστάν, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Fars.

«Η απειλή που εγείρει το ΙΚ δεν είναι καινούργια, είναι σοβαρή και για εμάς. Αν (τα μέλη του) περάσουν την κόκκινη γραμμή που έχουμε ορίσει – σε απόσταση 40 χλμ. από τα σύνορα μας – θα αντιμετωπίσουν μια συντριπτική αντίδραση», πρόσθεσε.

Παράλληλα οι ιρανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν αυτό τον μήνα, σε περιοχές σε όλη τη χώρα, περισσότερους από 40 φερόμενους ως τζιχαντιστές, οι μισοί εκ των οποίων σχεδίαζαν να φτάσουν στο Ιράκ και τη Συρία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ