ΗΠΑ: Μειώθηκε η ανάπτυξη στο 0,5% το πρώτο τρίμηνο του 2016

ΗΠΑ: Μειώθηκε η ανάπτυξη στο 0,5% το πρώτο τρίμηνο του 2016

Η οικονομία των ΗΠΑ υπολειτούργησε κατά το πρώτο τρίμηνο του 2016, σημειώνοντας τη χαμηλότερη ανάπτυξη των τελευταίων δύο ετών, όπως αναφέρει το Marketwatch. Συγκεκριμένα αναπτύχθηκε μόλις 0,5%, καθώς οι επιχειρήσεις μείωσαν τις επενδύσεις τους με τον πλέον απότομο ρυθμό από τη Μεγάλη Ύφεση.

Ειδικότερα, οι εταιρείες μείωσαν τις επενδύσεις εξοπλισμού και μεγάλων κατασκευών, όπως πλατφόρμες εξόρυξης. Επίσης, σύμφωνα με προκαταρκτική εκτίμηση του πρώτου τριμήνου για το ΑΕΠ που εξέδωσε η κυβέρνηση των ΗΠΑ, η αποκατάσταση των αποθεμάτων τους έγινε κατά το βραδύτερο ρυθμό των τελευταίων δύο ετών. 

Οι εξαγωγές λειτούργησαν επίσης ανασταλτατικά για την αμερικανική οινομομία, σημειώνοντας πτώση 2,6%. 

Αντισταθμιστικά στις απώλειες στάθηκαν, για ακόμα μία φορά, οι καταναλωτές και η ανάκαμψη της στεγαστικής αγοράς.

Οι καταναλωτές αύξησαν τις δαπάνες τους κατά 1,9%, αν και μεγάλο μέρος της αύξησης ήταν προς επιχειρήσεις κοινής ωφελείας και υγειονομική περίθαλψη. Οι δαπάνες στα διαρκή αγαθά υποχώρησαν κάτα 1,6%.

Παράλληλα, οι ενισχυμένες πωλήσεις κατοικιών ώθησαν τους κατασκευαστές στο να επιταχύνουν τις εργασίες του. Οι επενδύσεις σε νέες κατοικίες αυξήθηκαν κατά 14,8%, που αποτελεί τον ισχυρότερο ρυθμό σε σχεδόν τέσσερα χρόνια.

Ο πληθωρισμός, σύμφωνα με τον προτιμώμενο δείκτη PCE της Fed, αυξήθηκε κατά εξαιρετικά χαμηλό ετήσιο ρυθμό, μόλις 0,3%, το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Ωστόσο, το ποσοστό δομικού πληθωρισμού που εξαιρεί τρόφιμα και ενέργεια αυξήθηκε με ρυθμό 2,1%, έναντι 1,3% το προηγούμενο τρίμηνο. Πρόκειται για κάτι που εκτιμάται ότι θα μπορούσε να ωθήσει τη Fed σε ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων της αργότερα μέσα στο έτος.