ΗΠΑ: Εμβόλιο mRNA κατά του καρκίνου εξάλειψε τους όγκους σε ποντίκια

ΗΠΑ: Εμβόλιο mRNA κατά του καρκίνου εξάλειψε τους όγκους σε ποντίκια

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Tufts στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ, ανέπτυξαν μια μέθοδο στόχευσης του καρκίνου με ένα πειραματικό εμβόλιο mRNA που εξαλείφει τους όγκους και  αποτρέπει την επανεμφάνισή τους, σε ποντίκια. Στο εμβόλιο ενσωματώνονται mRNA που συγχωνεύονται με τα κύτταρα του σώματος, επιτρέποντας στα τελευταία να «διαβάσουν» το mRNA και να παράγουν ιικά αντιγόνα, τα οποία είναι μικροσκοπικά θραύσματα του ιού που ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Το mRNA κωδικοποιεί αντιγόνα που υπάρχουν στα καρκινικά κύτταρα, και οι φυσαλίδες, γνωστές ως λιπιδικά νανοσωματίδια (LNP), μπορούν να στοχεύουν το λεμφικό σύστημα, όπου τα ανοσοποιητικά κύτταρα «εκπαιδεύονται», καθιστώντας την απόκριση πολύ πιο αποτελεσματική, αναφέρει το Interesting Engineering παραθέτοντας τις δηλώσεις ενός εκ των επιστημόνων, καθηγητής βιοϊατρικής μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Tufts Qiaobing Xu ο οποίος σημείωσε πως αναπτύχθηκε η επόμενη γενιά mRNA εμβολίων «χρησιμοποιώντας την τεχνολογία μεταφοράς λιπιδικών νανοσωματιδίων, με τη δυνατότητα να στοχεύουν συγκεκριμένα όργανα και ιστούς», 

«Η στόχευση του λεμφικού συστήματος μας βοήθησε να ξεπεράσουμε πολλές από τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν άλλοι στην ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά του καρκίνου», εξήγησε ο ερευνητής.

Μέχρι στιγμής έχουν γίνει περισσότερες από 20 δοκιμές mRNA εμβολίων κατά του καρκίνου. Ωστόσο, έχει παρατηρηθεί ότι μεγάλο μέρος του mRNA καταλήγει στο ήπαρ, οπότε παραμένει ο κίνδυνος φλεγμονής και βλάβης του ήπατος.

Οι ερευνητές του Tufts τροποποίησαν τη χημική δομή των λιπιδίων που σχηματίζουν τις φυσαλίδες, μέχρι να βρουν έναν συνδυασμό που να πηγαίνει στο όργανο-στόχος. Ανακάλυψαν ένα LNP που συγκεντρώθηκε στους λεμφαδένες μετά την υποδόρια έγχυση σε ποντίκια.

Οι ερευνητές εκτιμούν πως τα LNP συλλέγουν μόρια από την κυκλοφορία του αίματος στην επιφάνειά τους και πως αυτά τα επιλεγμένα μόρια δεσμεύονται σε συγκεκριμένους υποδοχείς στο όργανο-στόχο.

Ανακάλυψαν επίσης, ότι τα λιπιδικά νανοσωματίδια που χρησιμοποιήθηκαν στο εμβόλιο κατά της Covid-19 της Pfizer, ευνοούσαν την παράδοση στο ήπαρ αντί για το λεμφικό σύστημα, με αναλογία τέσσερα προς ένα. Οι ερευνητές το αντέστρεψαν αυτό, ώστε τα νέα νανοσωματίδια να προτιμούν τη λεμφική παράδοση, με αναλογία τρία προς ένα.

Τα ποντίκια με μεταστατικό μελάνωμα που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με το εμβόλιο που στόχευε τους λεμφαδένες, παρουσίασαν σημαντική αναστολή των όγκων και 40% ποσοστό πλήρους ανταπόκρισης, χωρίς υποτροπή μακροπρόθεσμα.