ΗΠΑ: Δέσμευση Μπάιντεν στην Ισπανία για βοήθεια στο μεταναστευτικό

ΗΠΑ: Δέσμευση Μπάιντεν στην Ισπανία για βοήθεια στο μεταναστευτικό

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συμφώνησε την Τρίτη να ενισχύσει τη συνεργασία με την Ισπανία για την άμυνα και τη μετανάστευση, πέντε ημέρες αφότου Βορειοαφρικανοί μετανάστες εισέβαλαν σε φράχτη στα σύνορα στον ισπανικό θύλακα Μελίγια στο Μαρόκο.

Ο Μπάιντεν, μιλώντας μαζί με τον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ πριν από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, προσφέρθηκε «να κάνουμε μαζί περισσότερα στην Αφρική και να προωθήσουμε τη σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη».

Τουλάχιστον 23 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν στην απόπειρα μαζικής διέλευσης την Παρασκευή στη Μελίγια σε ένα από τα λίγα χερσαία σύνορα μεταξύ Βόρειας Αφρικής και Ευρώπης.

Η δέσμευση του Μπάιντεν να βοηθήσει την Ισπανία να διαχειριστεί τη ροή μεταναστών από την Αφρική έρχεται την ώρα που η Ισπανία σκοπεύει να εκμεταλλευτεί τη σύνοδο κορυφής για να πιέσει να επικεντρωθεί η συμμαχία στη νότια πλευρά της Ευρώπης και να αντιμετωπίσει αυτό που περιγράφει ως «υβριδικές απειλές».

Τέτοιες απειλές περιλαμβάνουν την παράτυπη μετανάστευση, που επιδεινώθηκε από την άνοδο των τιμών των τροφίμων που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι δύο χώρες δεσμεύτηκαν να ενισχύσουν τη νόμιμη μετανάστευση, ιδίως από τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, αλλά αναφέρθηκαν και στην πρόκληση της παράτυπης μετανάστευσης από την περιοχή της Βόρειας Αφρικής.

«Και οι δύο χώρες σκοπεύουν να συνεργαστούν για μια συνολική προσέγγιση στη διαχείριση των παράτυπων μεταναστευτικών ροών, διασφαλίζοντας τη δίκαιη και ανθρώπινη μεταχείριση των μεταναστών», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους.

Ο Σάντσεθ είπε στους δημοσιογράφους ότι και οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης «ολοένα και σημαντικότερες προκλήσεις» στην περιοχή Σαχέλ της Αφρικής, όπου η Ισπανία έχει επικαλεστεί την αυξανόμενη επιρροή της Ρωσίας και των πληρεξουσίων της.

Οι δύο χώρες θα εργαστούν επίσης «για να περιορίσουν την κατάχρηση νέων τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνιών από τρομοκράτες, βίαιους εξτρεμιστές και αυταρχικά καθεστώτα», ανέφεραν.

Στον τομέα της άμυνας, οι δυο τους συζήτησαν επίσης μια συμφωνία για την αύξηση του αριθμού των αντιτορπιλικών των ΗΠΑ που θα εδρεύουν στη ναυτική βάση Ρότα στη νότια Ισπανία και τρόπους διατήρησης της ροής όπλων προς την Ουκρανία.