ΗΠΑ: Δέσμευση Μπάιντεν για κατασκευή προσωρινών σιταποθηκών στην Ουκρανία

ΗΠΑ: Δέσμευση Μπάιντεν για κατασκευή προσωρινών σιταποθηκών στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε την Τρίτη ότι θα κατασκευαστούν προσωρινά σιλό κατά μήκος των συνόρων με την Ουκρανία σε μια προσπάθεια των Αμερικανών να βοηθήσουν στην εξαγωγή περισσότερων σιτηρών και στην αντιμετώπιση της αυξανόμενης παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης.

Από τη ρωσική εισβολή και τον αποκλεισμό των ουκρανικών λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας, οι αποστολές σιτηρών έχουν σταματήσει και περισσότεροι από 20 εκατ. τόνοι έχουν κολλήσει σε σιλό, με την Ουκρανία να λέει ότι αντιμετωπίζει έλλειψη σιλό.

«Συνεργάζομαι στενά με τους Ευρωπαίους εταίρους μας για να βγάλουμε στην αγορά 20 εκατομμύρια τόνους σιτηρών που έχουν μπλοκάρει στην Ουκρανία για να βοηθήσουμε στη μείωση των τιμών των τροφίμων», είπε ο Μπάιντεν σε συνέδριο της Ένωσης της Φιλαδέλφειας. «Δεν μπορεί να βγει από τη Μαύρη Θάλασσα λόγω των ναρκών», πρόσθεσε.

Ο Μπάιντεν είπε ότι η Ουάσιγκτον αναπτύσσει ένα σχέδιο για την εξαγωγή σιτηρών σιδηροδρομικώς, αλλά σημείωσε ότι τα περιγράμματα των ουκρανικών σιδηροδρομικών γραμμών είναι διαφορετικά από αυτά στην Ευρώπη, επομένως το σιτάρι πρέπει να μεταφερθεί σε διαφορετικά τρένα στα σύνορα.

Τόνισε δε ότι το σιτάρι μπορεί να μεταφερθεί από αυτά τα ουκρανικά τραίνα στα νέα σιλό και στη συνέχεια στα βαγόνια εμπορευμάτων της Ευρώπης για «να τα βγάλουν στον ωκεανό και να τα μεταφέρουν σε όλο τον κόσμο». «Αλλά παίρνει χρόνο», πρόσθεσε.

Οι θαλάσσιες νάρκες που τοποθετήθηκαν από τη Ρωσία σημαίνουν επίσης ότι περίπου 84 ξένα πλοία εξακολουθούν να είναι παγιδευμένα στα ουκρανικά λιμάνια - πολλά από τα οποία έχουν φορτία σιτηρών.