ΗΠΑ: 35 βουλευτές λένε «Όχι» στην πώληση F-16 στην Τουρκία - Επιστολή σε Μπάιντεν

ΗΠΑ: 35 βουλευτές λένε «Όχι» στην πώληση F-16 στην Τουρκία - Επιστολή σε Μπάιντεν

Κατηγορηματικά αντίθετοι με την πώληση F-16 των ΗΠΑ στην Τουρκία εμφανίζονται 35 Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί βουλευτές, με επιστολή που απέστειλαν στον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Οι βουλευτές εκφράζουν την ανησυχία τους για τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου κατά τη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ χαρακτηρίζουν τη συμπεριφορά της Τουρκίας ως «αντιΝΑΤΟϊκή», γι' αυτό κι επέλεξε να εμποδίσει την είσοδο της Σουηδίας και της Φινλανδίας.

«Ζητήσαμε σθεναρά την απόρριψη αυτής της πώλησης γιατί θα ανταμείψει τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την αγνόηση των δεσμεύσεων της Τουρκίας ως συμμάχου προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ και για τις τεράστιες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που το καθεστώς του συνεχίζει να διαπράττει στο εσωτερικό και στο εξωτερικό», τονίζεται στην επιστολή.

Ειδική αναφορά γίνεται στην τακτική της Τουρκίας να χρησιμοποιεί την στρατιωτική της ισχύ για την αποσταθεροποίηση στην «Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, τον Νότιο Καύκασο και τη Βόρεια Αφρική». Η Τουρκία κατηγορείται ότι έχει χρησιμοποιήσει αμερικανικής κατασκευής όπλα για να διαπράξει εγκλήματα πολέμου «συμπεριλαμβανομένων σκόπιμων βομβαρδισμών αμάχων στόχων όπως νοσοκομεία και σχολεία στο Ιράκ, τη Συρία και το Ναγκόρνο Καραμπάχ», όπως αναφέρεται.

Παράλληλα στην επιστολή τονίζεται πως «η πώληση αμερικανικών προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών στην Τουρκία δεν θα δώσει κίνητρο στον Ερντογάν να μετατραπεί ξαφνικά σε καλό σύμμαχο. Πιθανότατα, αυτά τα όπλα θα οδηγήσουν σε περαιτέρω θάνατο και καταστροφή. Η Τουρκία συνεχίζει επίσης να χρησιμοποιεί συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας S-400, τα οποία δυνητικά εκθέτουν σημαντικές τακτικές πληροφορίες σχετικά με τα όπλα και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ στη Ρωσία», όπως επισημαίνουν οι βουλευτές.

Τέλος σημειώνεται ότι «το καθεστώς Ερντογάν συνεχίζει να προωθεί άδικες εκλογές, να καταστέλλει την κοινωνία των πολιτών και να καταχράται τα ανθρώπινα δικαιώματα στο εσωτερικό για να διατηρήσει την εξουσία του. Με την τουρκική οικονομία σε παρακμή και τη θέση του Ερντογάν σε ιστορικό χαμηλό, τα ειδησεογραφικά μέσα που ελέγχονται άμεσα από το καταπιεστικό κυβερνών κόμμα του θα χρησιμοποιήσουν οποιαδήποτε μεγάλη πώληση όπλων ως προπαγάνδα για να τον στηρίξουν όπως έκαναν ήδη με τις παραχωρήσεις που επιτεύχθηκε στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ».