Ιερά Σύνοδος: Rapid test για ανεμβολίαστους κληρικούς και πιστούς - Τι προβλέπει η εγκύκλιος

Ιερά Σύνοδος: Rapid test για ανεμβολίαστους κληρικούς και πιστούς - Τι προβλέπει η εγκύκλιος

Έκκληση για τήρηση των μέτρων προστασίας για την αποτροπή διασποράς του κορονοϊού απευθύνει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία με εγκύκλιό της καλεί τους ανεμβολίαστους πιστούς να προσέρχονται στους ναούς με διενέργεια rapid ή μοριακού τεστ. Επίσης, οι ανεμβολίαστοι κληρικοί, ιεροψάλτες και εργαζόμενοι στους ναούς θα πρέπει να πραγματοποιούν εργαστηριακό τεστ δύο φορές την εβδομάδα.

Όπως επισημαίνεται, ο έλεγχος της τήρησης των μέτρων θα γίνεται από τα κατά τόπους Εκκλησιαστικά Συμβούλια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εγκύκλιος εκδόθηκε έπειτα από επικοινωνία του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού με την Ιεραρχία  και έπειτα από τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Mega, η Ιεραρχία της Εκκλησίας ανταποκρίθηκε αμέσως και εξέδωσε εγκύκλιο για την τήρηση των μέτρων και τη διενέργεια τεστ.

Κυβερνητικες πηγές σημειώνουν ότι σε καμία χώρα της Ευρώπης δεν ισχύουν μέτρα απαγόρευσης εισόδου σε χώρους λατρείας λόγω υγειονομικών περιοριστικών μέτρων.

Η εγκύκλιος
 

«Εκ Συνοδικής Αποφάσεως, ληφθείσης εν τη Συνεδρία της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της 3ης μηνός Νοεμβρίου ε.έ., και εξ αφορμής της εξάρσεως των κρουσμάτων του κορωνοϊού, γνωρίζομεν υμίν ότι η Ιερά Σύνοδος, εν τη ρηθείση Συνεδρία Aυτής, απεφάσισεν όπως, εις επίμετρον των σχετικών Εγκυκλίων Aυτής, απευθύνη υμίν έκκλησιν, και δι' υμών παντί τω Κλήρω, τοις Μοναχικούς Τάγμασι και τω ευλαβεί Λαώ, ώστε κατά την προσέλευσιν εις τούς Ιερούς Ναούς και τάς Ιεράς Μονάς να τηρώνται επακριβώς άπαντα τα μέτρα προστασίας διά την αποφυγήν εξαπλώσεως του κορωνοϊού, προτρέπουσα πατρικώς διά την πραγματοποίησιν του υποδεδειγμένου υπό της ιατρικής κοινότητος, ως ουσιαστικού μέτρου προστασίας κατά της πανδημίας, εμβολιασμού, ως και τη διενέργειαν, υπό των μη εμβολιασθέντων εισέτι, διαγνωστικών ελέγχων (rapid test ή μοριακού).

Ωσαύτως, υπενθυμίζομεν την υποχρέωσιν διενεργείας, ιδία δαπάνη, δύο διαγνωστικών ελέγχων (rapid test ή μοριακού) εβδομαδιαίως, υπό πάντων των διακονούντων εν τοις Ιερούς Ναούς (Κληρικών, Ιεροψαλτών, Νεωκόρων κ.λπ. εργαζομένων), οίτινες δεν έχουν προβή εις εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού, ως και υποβολής των αποτελεσμάτων αυτών τη οικεία Εκκλησιαστική Αρχή, εν τω πλαισίω της τηρήσεως των προβλεπομένων υγειονομικών μέτρων.

Εν κατακλείδι, υπενθυμίζομεν υμίν και την υποχρέωσιν των κατά τόπους Εκκλησιαστικών Συμβουλίων και Ηγουμενοσυμβουλίων διά τον έλεγχον τηρήσεως των μέτρων εν τοις Ιεροίς Ναοίς και ταις Ιεραίς Μοναίς αντιστοίχως».

Δείτε την εγκύκλιο:

pdf


Υπενθυμίζεται ότι χθες με ανακοίνωσή της η Ιερά Σύνοδος προέτρεπε τους πιστούς να εμβολιαστούν και να τηρούν τόσο οι ίδιοι, όσοι και οι κληρικοί τα μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό κατά την προσέλευση και παραμονή τους στους ναούς.

Παράλληλα, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ανακοίνωσε ότι «δεν θα παραστεί στις εκκλησιαστικές ενθρονίσεις των νεοχειροτονηθέντων Μητροπολιτών, δίδοντας το καλό παράδειγμα για την τήρηση των μέτρων κατά της εξαπλώσεως της πανδημίας του κορονοϊού», με την Ιερά Σύνοδος να σημειώνει ότι «κατόπιν τούτου, με Συνοδική Απόφαση ορίσθηκαν οι Σεβασμιώτατοι Τοποτηρητές να εκπροσωπήσουν τον Μακαριώτατο Πρόεδρο κατά τις τελετές των ενθρονήσεων, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν με τάξη και απλότητα και με ακριβή τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων κατά της διασποράς της πανδημίας».

Διαβάστε ακόμη:

Μητροπολίτες Μυτιλήνης και Δωδώνης: Εκτός εκκλησίας οι ανεμβολίαστοι