Ιαπωνία: Έτοιμος να σαρώσει ο Shinzo Abe στις εκλογές της Κυριακής

Ιαπωνία: Έτοιμος να σαρώσει ο Shinzo Abe στις εκλογές της Κυριακής

Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν άνετη επικράτηση του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος (LDP) στις βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται την ερχόμενη Κυριακή, 22 Οκτωβρίου, στην Ιαπωνία. Μάλιστα, τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν ενδείξεις ότι ο συνασπισμός του πρωθυπουργού Shinzo Abe, ανάμεσα στο LDP και το μικρότερο κόμμα Komeito, θα καταφέρει να διασφαλίσει την «σούπερ πλειοψηφία» των δύο τρίτων στη βουλή, γεγονός που θα του δώσει το ελεύθερο για να εφαρμόσει πλήρως την πολιτική του σε όλους τους τομείς. 

Αντιθέτως, το Κόμμα της Ελπίδας, το οποίο συγκρότησε τον περασμένο μήνα ο κυβερνήτης του Τόκιο, ως μια «συντηρητική, μεταρρυθμιστική επιλογή» έναντι του LDP, φαίνεται πως δεν έχει πλέον δυναμική και κινδυνεύει να χάσει και τη δεύτερη θέση από το Συνταγματικό Δημοκρατικό Κόμμα της Ιαπωνίας (CDPJ), που ιδρύθηκε πριν μερικές ημέρες από αποστάτες του Δημοκρατικού Κόμματος. 

Συγκεκριμένα, οι δημοσκοπήσεις φέρουν το LDP να διασφαλίζει 280 από τις 465 έδρες της βουλής, ενώ τουλάχιστον άλλες 30 αναμένεται να κερδίζει το Komeito, έτσι ώστε να πιαστεί ο μαγικός αριθμός των 310 εδρών. Η προοπτική αυτή αντανακλάται και στο χρηματιστήριο, όπου ο δείκτης Nikkei «καλπάζει» από ρεκόρ σε ρεκόρ, με διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις.

Πάντως, όπως έδειξε έρευνα του Reuters στον επιχειρηματικό κόσμο της Ιαπωνίας, αν και η συντριπτική πλειοψηφία επιθυμεί την επανεκλογή του Abe στην πρωθυπουργία, οι περισσότεροι θα προτιμούσαν αυτό να συνδυαστεί με αποδυνάμωσή του σε έδρες και ποσοστά -κάτι που, όπως φαίνεται, δεν θα συμβεί. 

Σημειώνεται ότι το LDP κυβερνά σχεδόν αδιαλείπτως την Ιαπωνία από τη στιγμή που ιδρύθηκε, το 1955, με εξαίρεση συνολικά πέντε ετών -τις περιόδους 1993-''94 και 2009-''12. 

Όσο για τα μεγάλα διακυβεύματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η επόμενη κυβέρνηση, στο εσωτερικό έχουν να κάνουν με την αναθέρμανση της οικονομίας και τη συνέχιση ή μη της εκτύπωσης χρήματος από την κεντρική τράπεζα, ενώ εκτός συνόρων αφορούν στη στάση έναντι της Κίνας και τον επανεξοπλισμό της Ιαπωνίας, με παράλληλη εγκατάλειψη του φιλειρηνικού συντάγματος που της είχε επιβληθεί μεταπολεμικά.