Η Τουρκία θα ζητήσει από την Ελλάδα κειμήλια της Παναγίας Σουμελά

Η Τουρκία θα ζητήσει από την Ελλάδα κειμήλια της Παναγίας Σουμελά

Στην διεκδίκηση από την Ελλάδα κειμηλίων από το Μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά προσανατολίζεται το τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Milliyet. Το ίδιο ρεπορτάζ σημειώνει ότι Τούρκοι αρχαιολόγοι έχουν επισκεφτεί μουσεία όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε Ιρλανδία και Ιταλία, για να εντοπίσουν εικόνες και κειμήλια τα οποία βγήκαν στο εξωτερικό. 

Σύμφωνα πάντα με τη Milliyet o Τούρκος υπουργός Τουρισμού και Πολιτισμού, Νουρί Έρσοϊ, φέρεται αποφασισμένος να διεκδικήσει κειμήλια από το Μοναστήρι και ήδη συντάσσεται ο σχετικός κατάλογος.  Η Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά ή Μονή Σουμελά, είναι ένα χριστιανικό ορθόδοξο μοναστήρι κοντά στην Τραπεζούντα, σύμβολο επί 16 αιώνες του Ποντιακού Ελληνισμού.

Με την εκδίωξη όλων των μοναχών το 1923, η Μονή άρχισε να δέχεται τις επιδρομές χρυσοθήρων. Πριν φύγουν οι τελευταίοι μοναχοί, πήραν την εικόνα της Παναγίας, το σταυρό, το χειρόγραφο Ευαγγέλιο του οσίου Χριστοφόρου και τα έθαψαν σε κρύπτη. 

Το 1931 οι σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας εξομαλύνθηκαν και ο Τούρκος πρωθυπουργός Ισμέτ Ινονού πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα. Μετά από συνεννόηση με τον Ελευθέριο Βενιζέλο τα κειμήλια του Μοναστηριού ήρθαν στην Ελλάδα.