Η Θεσσαλονίκη τίμησε τους χιλιάδες Εβραίους που έπεσαν θύματα των Ναζί

Η Θεσσαλονίκη τίμησε τους χιλιάδες Εβραίους που έπεσαν θύματα των Ναζί

Η Θεσσαλονίκη τίμησε τους χιλιάδες Εβραίους της πόλης που έπεσαν θύματα της φρικαλεότητας των Ναζί. Στους χαιρετισμούς τους, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ3, οι πολιτικοί εκπρόσωποι και οι επικεφαλής της Ισραηλιτικής Κοινότητας, επισήμαναν τη σημασία ανέγερσης του Μουσείου Ολοκαυτώματος και τη δημιουργία πάρκου μνήμης στην Πλατεία Ελευθερίας.

Στην Πλατεία Ελευθερίας, όπου το Μαύρο Σάββατο, στις 11 Ιουλίου του 1942, οι Γερμανοί ναζί κατακτητές συγκέντρωσαν τους άνδρες Εβραίους της Θεσσαλονίκης και τους υπέβαλαν σε βασανιστήρια, εξοντωτικές ασκήσεις και εξευτελισμό, και, όπου σήμερα βρίσκεται το μνημείο του Ολοκαυτώματος, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και έγινε κατάθεση στεφάνων.

Η κεντρική ομιλία της εκδήλωσης, στο πλαίσιο της Εθνικής Ημέρας Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, έγινε από τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά.

Την πρόθεσή τους να συμβάλουν στην εξεύρεση πόρων για το μουσείο Ολοκαυτώματος στον παλιό σταθμό αλλά και για το πάρκο μνήμης στην πλατεία Ελευθερίας εξέφρασαν τα μέλη της ισραηλιτικής κοινότητας.

O Βίκτορ Ελιέζερ, εκπρόσωπος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας, αναφέρθηκε στη σημασία της ιστορικής μνήμης. Έξι εκατομμύρια Εβραίοι ήταν τα θύματα του Ολοκαυτώματος, 67 χιλιάδες οι Έλληνες Εβραίοι, ανάμεσά τους 50 χιλιάδες Θεσσαλονικείς.